Slovenija: Test potvrdio stabilnost banaka u Sloveniji

Slovenija: Test potvrdio stabilnost  banaka u Sloveniji

Stres testovi koje su provele Evropska centralna banka (ECB) i Banka Slovenije potvrdile su stabilnost slovenačkog bankarskog sistema, te istakli da bi slovenačke banke dobro poslovale čak i pod nepovoljnim ekonomskim scenarijima. Ipak, banke su pozvane da ostanu oprezne u post-Covid okruženju.

S obzirom na izazove vezane za Covid, banke bi trebale nastaviti s pravilnom procenom i upravljanjem kreditnim rizicima, saopštila je u ponedeljak slovenačka centralna banka, Banka Slovenije.

Ovogodišnji “bottom-up” stres testovi ECB -a uključili su najveće slovenačke banke, NLB i NKBM. “Rezultati testova ukazuju na to da su banke zadržale snažnu otpornost čak i u hipotetičkim nepovoljnim scenarijima”, dodala je Banka Slovenije.

Centralna banka je takođe ocenila stanje adekvatnosti kapitala u manjim slovenačkim bankama, podružnicama i državnoj izvozno-razvojnoj banci – SID banci. Rezultati testova pokazuju da su novčane količine banaka dovoljne da obezbede dobro poslovanje i po osnovnim i po nepovoljnim scenarijima.

Centralna banka je takođe saopštila da su banke smanjile kreditni rizik u poslednje tri godine i smanjile izloženost tržišnim rizicima u odnosu na velike banke.

Banke su ostvarile napredak u odnosu na rezultate stres testova za 2018. godinu. Uspešni pokušaji smanjenja nenaplative izloženosti i obuzdavanja operativnih troškova pomogli su u poboljšanju prosečnog položaja banaka. Pad stope kapitala bio je značajniji ove godine u odnosu na 2018. godinu, ali to je uglavnom rezultat promenjenih ekonomskih okolnosti. Kreditni i tržišni rizici ostavili su najjači negativan uticaj, navodi se u saopštenju.

NLB i NKBM postigle su nešto iznadprosečne rezultate sa padom koeficijenta adekvatnosti kapitala u nepovoljnim scenarijima, uglavnom zbog dodatnih gubitaka kreditnog rizika i manjeg neto prihoda od kamata.

Koeficijent običnog vlasničkog kapitala (CET1) dvije banke pao bi za 3 – 5,99 procentnih poena, isto kao i omeri većine velikih banaka u EU (39 od 89 ocenjenih u najnovijem stres testu ECB -a).

Testovi su imali za cilj merenje kako bi pojedine banke prošle pod hipotetičkim osnovnim i nepovoljnim ekonomskim kretanjima u 2021-2023.