Slovenija: TI poziva na bolju zaštitu uzbunjivača

Slovenija: TI poziva na bolju zaštitu uzbunjivača

Transparency International (TI) Slovenija 23. juna, ovogodišnjeg Svetskog dana uzbunjivača, još jednom skreće pažnju na potrebu zaštite pojedinaca koji prijavljuju sumnje na nepravilnosti u javnom interesu.

Uzbunjivači širom sveta, uključujući Evropu i Sloveniju, spašavaju živote i milijarde evra otkrivajući sumnje u korupciju, rasipničko korišćenje javnog novca, nepravilnosti u javnom zdravstvu i zaštiti životne sredine. Ali prečesto, upozorava TI Slovenija, ovim hrabrim pojedincima preti odmazda zbog prijavljivanja. U nedavnom istraživanju Transparency International Barometer svetske korupcije 2021 (GCB) za Evropsku uniju, gotovo dve trećine ispitanika iz Slovenije ocenilo je da se građani plaše odmazde kada prijavljuju korupciju, što je treći udeo u EU.

“Da bismo se efikasnije borili protiv korupcije i radi višeg nivoa demokratije, moramo adekvatno zaštititi uzbunjivače. Ipak, oni koji se osvećuju uzbunjivačima prečesto ostaju nekažnjeni. Odmazda može imati razarajući efekat ne samo na socijalni i ekonomski status uzbunjivača, ali takođe mogu imati razarajuće posledice po njihovo mentalno i fizičko zdravlje. Prenošenjem Direktive EU o zaštiti podnosilaca zahteva u naš pravni poredak bilo bi im lakše ponuditi odgovarajuću zaštitu “, rekla je dr Alma Sedlar, predsednica TI Slovenija.

Transparency International Slovenija poslala je pismo novom ministru pravde Marjanu Dikaučiču prošle nedelje, podsećajući ga da, uprkos isteka roka za prenos Direktive, stručna i šira javnost u Sloveniji još uvek nisu upoznati u obliku u kojem će Slovenija transponovati Direktivu i koja pravna rešenja planira ministarstvo nakon transpozicije.

Kao što se može videti na veb lokaciji EU Monitor uzbunjivanja, napredak u transpoziciji Direktive u aprilu i maju 2021. godine pokazalo je nekoliko država članica EU, ali Slovenija nije među njima.

“Kada je Direktiva usvojena 2019. godine, pozvali smo vlasti da osiguraju ambicioznu i naprednu njenu primenu. Želeli smo da Slovenija postane primer drugima na polju zaštite uzbunjivača. Bojimo se da je ovaj voz već otišao. Ipak, i dalje smo uvereni u potrebu da se plan za transpoziciju predstavi što pre i da se uspostavi široka radna grupa stručnjaka, uključujući predstavnike civilnog društva, koji će učestvovati u izradi zakona. Prošlog meseca susedna Hrvatska je to isto učinila “, rekao je Sedlar.

Prema istraživanjima Eurobarometra 2017. i 2020. na temu korupcije, broj ljudi u Sloveniji koji znaju gde da prijave korupciju čak opada. U okviru TI Slovenija, centar „Spregovori!“ Deluje već nekoliko godina, nudeći uzbunjivačima besplatne savete o prijavama i zaštiti. Novi prijavni kanal omogućava anonimnost i zaštitu identiteta podnosilaca prijava, kao i naknadnu komunikaciju anonimnih i svih ostalih podnosilaca zahteva sa savetnicima Centra.