Slovenija: Tonin i Borrell upozorili su na stratešku autonomiju EU

Slovenija: Tonin i Borrell upozorili su na stratešku autonomiju EU

EU mora ojačati svoju stratešku autonomiju, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Josep Borrell razgovarajući sa novinarima nakon neformalnog sastanka ministara odbrane EU na Brdu kod Kranja u četvrtak. Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je da će za rešavanje ovog pitanja biti potrebna politička volja.

Skoro sve zemlje članice slažu se da “moramo ojačati našu sposobnost da delujemo nezavisno kada i gde je to potrebno”, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost. “Imamo vojske, imamo resurse, problem je usklađivanje i volja za mobilizacijom ovih resursa.”

Avganistan je dobar primer koji dolazi u pravo vreme da mobiliše volju država članica da shvate da ne postoji drugi način da se suočimo sa novonastalom situacijom osim mogućnosti da delujemo sami.

“Avganistan je pokazao da nedostaci u našoj strateškoj autonomiji imaju svoju cenu. Jedini put napred je udruženje snaga i jačanje ne samo naših sposobnosti, već i naše volje za delovanjem”, rekao je Borrell.

To znači podizanje nivoa pripremljenosti u okviru zajedničke vojne obuke, ali i uspostavljanje novih alata, poput snaga za brzo reagovanje. Borrell je priznao da među državama članicama još nema potpunog konsenzusa o tim snagama, ali to nije bilo toliko važno jer je na današnjem sastanku vođena samo diskusija, dok će odluka biti doneta u novembru.

Ideja o evropskim snagama za brzo reagovanje, koje bi mogle brojati oko 5.000 vojnika, važan je segment Strateškog kompasa, ključnog procesa za dostizanje višeg nivoa strateške autonomije Evrope, kaže Borrell.

Ministar Tonin je naglasio da EU ima svoj odbrambeni fond za rešavanje ovog pitanja. “Imamo novca, i ako imamo političku volju da u narednim godinama izgradimo ove hitne kapacitete za autonomno delovanje, uključujući i u veoma zahtevnim oblastima, onda smo definitivno napravili korak napred.”

Tonin je na sastanku video veliki napredak pošto su pojedine zemlje najavile da će predstaviti svoje predloge o tome kako promeniti postojeći mehanizam kako bi se omogućilo brže donošenje političkih odluka i brža intervencija.

“Definitivno je korak napred što će države članice dati konkretan predlog, a ako je prihvatljiv za sve članice, imamo konkretno rešenje”, rekao je on.

Avganistan je bio glavna tema, dok su ministri razgovarali o operativnim aktivnostima EU. Naglasili su da evakuacija ljudi iz te zemlje još nije završena i da je potrebno nastaviti podršku u diplomatskim, humanitarnim i razvojnim oblastima, navodi se u saopštenju za javnost slovenačkog ministarstva odbrane.