Slovenija: Tradicionalni sastanak četvorice predsednika

Slovenija: Tradicionalni sastanak četvorice predsednika

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor organizovao je danas tradicionalni sastanak četiri predsednika u Predsedničkoj palati: države, Narodne skupštine, vlade i Nacionalnog saveta.

Sastanku su prisustvovali predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Narodne skupštine Igor Zorčič, premijer Janez Janša i predsednik Nacionalnog saveta Alojz Kovšca. Svrha sastanaka, koji su postali redovni i koje je predsednik Pahor uveo 2014. godine, je razmena mišljenja o onim državnim pitanjima koja zahtevaju široku političku saradnju i podršku za uspešno rešenje.

Na ovogodišnjem sastanku sagovornici su, između ostalog, razgovarali o bavljenju epidemijom covid-19, sprovođenju odluke Ustavnog suda u vezi sa izborima i pripremama za predsedavanje Savetom EU.

Nakon sastanka, premijer Janez Janša rekao je u izjavi za medije da se, što se epidemije tiče, Slovenija suočava sa poslednjom trećinom borbe protiv virusa, a predviđanja stručnjaka koji savetuju Evropsku komisiju pokazuju da su pred Slovenijom dva meseca, koji bi mogli biti teži od proteklog perioda. „Uprkos tome što vide svetlost na kraju tunela u obliku vakcina koje su već odobrene ili se očekuje da budu odobrene u narednim nedeljama i mesecima, jasno je da virus neće biti potpuno zaustavljen do kasnog proleća vakcinacijom“, rekao je Janša.

Dodao je da Sloveniju očekuju nedelje i meseci, gde će, pored vakcinacije i zaštite najugroženijih grupa, morati da kombinuje i sve mere o kojima je bila suočena ove godine, bez ovog novog rizika, koji se pojavio poslednjih dana, odnosno širenje mutirane verzije koronavirusa od navodne epidemije u Velikoj Britaniji.

“Intenzivno radimo na ovome poslednja dva dana i takođe koordiniramo unutar Evropske komisije, a sve informacije do sada potvrđuju sve veći rizik. To znači da se suočavamo sa pretnjom koja zapravo eskalira, bez obzira na dobre informacije koje imamo u vezi vakcinacije poslednjih nedelja“, rekao je on.

Što se tiče slovenačkog predsedavanja Savetom EU, Janša je podsetio da je njegova zemlja na samom početku mandata bila intenzivno uključena u pripremu programa. “Deo smo trojca sa Nemačkom i Portugalijom. Nemačka krajem godine zaključuje predsedavanje, a Portugal započinje novu godinu. Na početku smo zajedničkom programu dodali dva prioriteta – izradu strateškog plana EU za suzbijanje pandemije i izradu plana borbe protiv sajber pretnji. Od maja, kada smo ovo dodali programu trija, oba prioriteta ne samo da su usvojena, već se na njima intenzivno radi. Pripreme za naše predsedavanje ne čekaju, jer ove stvari očigledno predstavljaju trajnu pretnju. Evropska unija, kao što se pokazalo početkom leta, nije bila pripremljena ni za jedno“, rekao je premijer Janez Janša.