Slovenija: Turistički vaučeri spasavaju sezonu

Slovenija: Turistički vaučeri spasavaju sezonu

Turistički vaučeri poboljšali su sezonu u Gorenjskoj, jednoj od glavnih turističkih regija Slovenije sa alpskim Bledskim i Bohinjskim jezerima i planinskim centrom Kranjska Gora. Turistički zvaničnici rekli su za lokalne medije da su domaći gosti gotovo u potpunosti nadoknadili pad stranih turista, a izuzetak je Bled gde su neki hoteli ostali zatvoreni.

Prema rečima direktora Turističke zajednice Kranjske Gore, Blaža Vebera, kapaciteti u dolini Gornje Save na severozapadu zemlje gotovo su u potpunosti rezervisani. Nešto slobodnih mesta ostalo je u kampovima i planinskim kolibama.

Veber se nada da će sistem vaučera biti nastavljen i naredne godine, “budući da znamo da je globalna situacija i dalje veoma kritična, da se pojavljuju nova žarišta i da se stvari neće brzo vratiti na ono što je bilo pre 9. marta”.

Čak 90% gostiju ove godine u Kranjskoj Gori bili su Slovenci. Mnogi su dolazili samo na jednodnevne izlete, što je biloprimetno i za Bohinjsko jezero, gde je takav način posete stimulisan češćim i jeftinijim autobuskim linijama.

Direktor Turizma Bohinj, Klemen Langus, rekao je da su kapaciteti 90% ili 95% puni. Dodao je da se čini da će juli i avgust pokazati slične podatke kao i prošle godine nakon što je u junu, pre nego što su uvedeni vaučeri subvencionisani od države, zabeleženo samo 30% prošlogodišnjeg učinka.

Kako mnogi Slovenci dolaze samo na jednodnevni izlet ili kupanje, domaći gosti su manje dominirali u smeštajnim objektima, ali su ipak napravili 60% do 65% noćenja.

Slovenski gost tradicionalno je manjina na Bledu, gde obično ostvaruju samo 5% noćenja.

Neki su hoteli ostali zatvoreni ove godine, dok su otvoreni dostigli 70% do 80% popunjenih kapaciteta. Vlasnici privatnih soba i kampovi zadovoljni su tim podacima.

“S obzirom na situaciju, prilično smo zadovoljni posetom u avgustu”, objasnila je Romana Purkart iz Turizma Bled. “Juli je, sa popunjenih 60% kapaciteta, bio znatno bolji od juna, ali ne može da se uporedi sa prošlom godinom,” dodala je ona.