Slovenija u „sirćetnom ratu“ sa Italijom

Slovenija u „sirćetnom ratu“ sa Italijom

Italija je odlučila da brani svoja prava na „balzamično sirće“ nakon što Slovenija, kako tvrde, pokušava da ga učini običnim proizvodom.

Kako je izvestila agencija ANSA, Italija je krenula u odbranu svog kultnog balzamičnog sirća nakon što je Slovenija rekla da se bilo koja mešavina sirća sa koncentrovanim moštom može nazvati balzamičnim sirćem. Ministarstvo poljoprivrede Italije pisalo je Evropskoj komisiji osporavajući potez Slovenije.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuanelli rekao je prošlog meseca da će vlada preduzeti mere za odbranu balzamičnog sirća iz Modene od pokušaja slovenačkih vlasti da zaobiđu sistem koji štiti njegovu autentičnost. Konzorcijum proizvođača balzamičnog sirća iz Modene uključio je alarm nakon što je slovenačka vlada obavestila Evropsku komisiju o nacionalnom zakonu čiji je cilj transformacija denominacije „balzamično sirće“ u standard proizvoda. Ovaj konzorcijum kaže da je to u suprotnosti sa zakonodavstvom EU i podriva sistem označavanja ZOI i ZGO zaštićujući autentičnost hrane proizvedene u određenom geografskom području.

„Zaštita italijanskog vina i gastronomije jedan je od vladinih prioriteta“, rekao je Patuanelli. “Dakle, učinićemo sve što je moguće da odbranimo balzamično sirće iz Modene od ovih nedozvoljenih napada”.

Direktor zaštitnog konzorcijuma AGET-a Aceto Balsamico di Modena, Federico Desimoni, izjavio je ranije da „to znači da će, ukoliko Komisija izrazi pozitivno mišljenje, bilo koja mešavina vinskog sirćeta sa koncentrovanim moštom moći da se zove i prodaje kao balzamična sirće, uništavajući time tradiciju i napore proizvođača koji su ga učinili poznatim u svetu“.

Italijanska vlada je uputila „detaljno mišljenje“ Evropskoj komisiji, kojom je formalizovala svoje protivljenje usvajanju slovenačkih tehničkih propisa. Period mirovanja predviđen postupkom Zajednice produžen je do 3. juna. U narednim mesecima države članice biće pozvane da zauzmu stav o kritičnim pitanjima o kojima izveštava Italija i da izraze odluku. „Konzorcijum“, kaže predsednica Mariangela Grosoli, „izražava svoje puno zadovoljstvo i iskrenu zahvalnost političarima, institucijama i svima onima koji su lično radili na ovom pitanju“.

Ponti, vodeća italijanska kompanija za balzamično sirće, traži od Evropske komisije jasan stav. „Naš proizvod se proizvodi samo u Modeni i Reggio Emiliji. To je proizvod koji u Italiji garantuje 400 miliona evra prometa, a u njegovu proizvodnju uključeno je hiljadu zaposlenih. Štaviše, to je presudno za italijanski izvoz. U stvari, 90% proizvoda se izvozi. Zbog toga ovaj sektor mora biti zaštićen i zbrinut“, kaže Giacomo Ponti, izvršni direktor vodeće kompanije.