Slovenija u utorak ublažava neke mere

Slovenija u utorak ublažava neke mere

Slovenačka vlada odlučila je da ublaži neka ograničenja u utorak, ali samo na kratak vremenski period. Nove mere primenjivaće se do 23.

Premijer Janez Janša najavio na Tviteru u nedelju da će neke službe nastaviti sa radom širom zemlje, a neke će biti ograničene na četiri regiona sa najboljom epidemiološkom situacijom.

Na celoj teritoriji zemlje javni prevoz će se ponovo pokrenuti na ograničen način – do polovine kapaciteta. Frizerskim salonima, cvećarama, auto-praonicama i hemijskom čišćenju biće dozvoljeno ponovno otvaranje.

U četiri regiona sa najboljom epidemiološkom situacijom – Centralna Slovenija, Goriška, primorska Obalno-Kraška oblast i Gorenjska – biće otvorene prodavnice obuće, odeće i sportske opreme, kao i saloni automobila. Takođe, u ova četiri regiona pojedinci koji koriste nacionalnu aplikaciju za obaveštavanje o #OstaniZdrav moći će da se kreću između opština dok to drugima i dalje neće biti dopušteno.

Janša je rekao da vlada prati kapacitet zdravstvenog sistema i 7-dnevni prosek novih infekcija po statističkim regionima.

“Zbog toga bi moglo da dođe do promena u pojedinačnim regionima”, naveo je on na Tviteru, dodavši da bi promene mogle da idu na bilo koju stranu.

Vlada u četvrtak planira da analizira najnovije statističke podatke i utvrdi režim ograničenja tokom božićnih i novogodišnjih praznika, rekao je on.

Janša se zahvalio zdravstvenim radnicima “i svima koji se poštovali ograničenja i radili na zaštiti zdravlja i života”. “Uz vašu pomoć uspeli smo da zaustavimo epidemiju pre nego što je premašila kapacitete našeg zdravstvenog sistema”.

Saopštenje je objavljeno nakon što je vlada juče održala odvojene sastanke sa predstavnicima medicinske struke i biznisa u pokušaju da proceni da li bi i u kojoj meri mogla da relaksira skoro dvomesečno zaključavanje.

Pre sastanaka, zdravstveni eksperti nagovestili su da se protive bilo kakvom relaksiranju ograničenja, s obzirom na broj pacijenata kovid-19 u bolnicama, dok su se preduzeća založila za otvaranje što više vrsta preduzeća, mada u zamenu za stroge mere predostrožnosti.

Slovenija je poslednjih nedelja imala prilično visok broj novih zaraženih i jednu od najvećih stopa smrtnosti na svetu, ali epidemija se već više od mesec dana drži na otprilike 20.000-21.000 aktivnih slučajeva.

Dvanaest slovenačkih statističkih regiona ima sedmodnevni prosek novih slučajeva na 100.000 stanovnika od 349 do 843, pokazuju najnoviji podaci koje je objavio Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ). Četiri najpovoljnija regiona su u rasponu 349-395 novozaraženih.