Slovenija: Ublažavanje mera zabrane kretanja moguće samo ako kumulativno ispunimo određene uslove, kaže Janša

Slovenija: Ublažavanje mera zabrane kretanja moguće samo ako kumulativno ispunimo određene uslove, kaže Janša

Premijer Slovenije, Janez Janša, istakao je na Tvitteru, u vezi s ublažavanjem mera koje je usvojila Vlada radi suzbijanja i ublažavanja širenja koronavirusa, da je Japan, za koji se činilo da je epidemiju suzbio u prvom talasu, ponovo proglasio vanredno stanje. „Dozvolite mi da još jednom napomenem da je ublažavanje zabrane kretanja moguće samo ako kumulativno ispunimo određene uslove koje sam pomenuo u utorak i koji se poštuju u svim zemljama koje su bile uspešne u borbi protiv koronavirusa”.

Premijer Janša naveo je i sledeće uslove:

  1. Stopa reprodukcije infekcije: broj osoba, zaraženih od jedne osobe, mora biti ispod jedne tokom dužeg vremenskog perioda;
  2. Moraju se obezbediti pravne i tehničke mogućnosti, kao i dovoljni kapaciteti za praćenje zaraženih osoba i moguće širenje virusa;
  3. Zdravstveni sistem, uključujući jedinice intenzivne nege, ne sme biti preopterećen;
  4. Moraju se obezbediti dovoljni kapaciteti za testiranje;
  5. Uspostavljanje efikasnih instrumenata za merenje uticaja ove tranzicije.

 

Janša je pozvao građane da ostanu kod kuće čak i tokom uskršnjih praznika. „Poštujmo sve higijenske i druge mere i pomozimo onima koji ne mogu sami da se brinu o sebi, kroz Upravu Republike Slovenije za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama i kroz humanitarne organizacije“, dodao je slovenački premijer.

Jelko Kacin, portparol vlade za pitanja krize, prokomentarisao je situaciju na redovnom dnevnom brifingu. On je rekao da će kretanje ljudi ostati ograničeno u opštinskim granicama bar do vikenda sledeće nedelje.

“Ako prebrzo uklonimo ograničenja kretanja, svi ćemo steći lažni osećaj da je epidemija iza nas i da smo na sigurnom. Prvo se moramo pripremiti za tu mobilnost”, rekao je.

Objasnio je da će najavljeno ublažavanje ograničenja u sektoru maloprodaje i uslužnih delatnosti nakon Uskrsa, biti ponovo ocenjeno sledećeg utorka, a na osnovu situacije u bolnicama. Ublažavanje bi se odnosilo na vulkanizerske radnje, praonice automobila, mehaničarske radnje i usluge popravke tehničke robe.

Vlada takođe razmišlja o ponovnom pokretanju javnog prevoza, ali Kacin još nije mogao govoriti o vremenskoj skali.

U međuvremenu, opozicione stranke reagovale su na ovakav razvoj događaja u krizi uglavnom ističući mere koje je potrebno uskladiti sa ekspertima a koje su do sada dale dobre rezultate, dok su sugerisali da se neka ogranienja mogu odmah ukinuti./ibna