Slovenija: Ukrtelecom i Iskratel pokreću program proširenja optičke mreže vredan 12 miliona evra u Ukrajini

Slovenija: Ukrtelecom i Iskratel pokreću program proširenja optičke mreže vredan 12 miliona evra u Ukrajini

Slovenačka kompanija Iskratel objavila je da će ulaganje od 12 miliona evra sa Ukrtelecomom doneti Ukrajini bolji širokopojasni internet. Partnerstvo između ukrajinskog telekom operatera JSC Ukrtelecom i vodećeg evropskog dobavljača ICT-a i provajdera rešenja Iskratel pomoći će u proširenju optičke mreže u zemlji te nastaviti da premošćuje digitalni jaz.

Trogodišnji program proširenja mreže – koji finansiraju Ukrtelecom, Iskratel i njegovi finansijski partneri – pruža više od 300 lokacija u različitim ukrajinskim regionima sa gigabitnom sposobnošću povezivanja. Tehnologija pasivne optičke mreže (PON) potencijalno će ponuditi povezivanje za 1,3 miliona ljudi i 530.000 domova.

„Zajednički program Iskratela i Ukrtelecoma igra sve važniju ulogu u uvođenju širokopojasnog interneta u Ukrajini“, naglasio je izvršni direktor Iskratela Željko Puljić. „Ova saradnja nastavlja dugoročno partnerstvo između naše dve kompanije u razvoju pristupa optičkim vlaknima u zemlji koji sada iznosi 25 miliona evra.“

Bazirajući se ka ruralnim i urbanim područjima u zemlji, projekat cilja na uvođenje novih optičkih mreža. Savremena sertifikovana telekomunikaciona oprema koja se sastavlja u Sloveniji, u Iskratelovim proizvodnim centrima, omogućava korisnicima pristup brzinama do 1 Gbit/s, IPTV-u i drugim uslugama zasnovanim na IP-u.

„Ukrtelecom je nacionalna telekomunikaciona kompanija sa najvećom geografskom pokrivenošću, a mi nastavljamo sa svojom misijom da premostimo digitalni jaz u Ukrajini“, rekao je izvršni direktor Ukrtelecoma Yuriy Kurmaz. “Rad sa Iskratelom povećaće naš doprinos razvoju pristupa internetu u Ukrajini.”

Prošle godine, sa ukupnim ulaganjem od približno 7 miliona evra, Iskratel i Ukrtelecom najavili su svoj dvogodišnji projekat izgradnje mreže i povezali više od 200 lokaliteta u 13 ukrajinskih regiona. Ranije su Ukrtelecom i Iskratel uveli optičku širokopojasnu vezu za 300 lokaliteta u projektu koji je pokrenut 2019.