Slovenija ušla u narandžastu klasu zemalja, popušta mere

Slovenija ušla u narandžastu klasu zemalja, popušta mere

Slovenija je ušla u narandžastu klasu zemalja što znači da je smanjen broj novozaraženih i hospitalizovanih zbog koronavirusa te je vlada odlučila za opsežno ublažavanje ograničenja. Kretanje će ponovo biti dozvoljeno u celoj zemlji, a osnovne škole će se, između ostalog, u ponedeljak ponovo otvoriti u potpunosti.

Odluka dolazi nakon što se sedmodnevni prosek dnevno potvrđenih slučajeva blago popeo na 837 u četvrtak, ali je i dalje bio znatno ispod praga od 1.000 koji je potreban za prelazak na narandžasti nivo, treći najviši i dva stepena iznad zelenog, gde su sva ograničenja ublažena.

U skladu sa planom, vlada je odlučila da ukine opštinska i regionalna ograničenja kretanja koja postoje mesecima. Ipak, policijski čas od 21:00 do 06:00 i dalje ostaje na snazi i ostaće dok se ne dostigne žuti nivo, u skladu sa vladinom strategijom za ublažavanje, rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

Vlada je takođe odlučila da poveća broj ljudi dozvoljenih postojećom zabranom okupljanja sa šest na deset.

Slovenija će u subotu ukinuti posebne određene kontrolne punktove na unutrašnjim šengenskim granicama, jer će prelazak biti moguć preko svih graničnih prelaza. Štaviše, oni koji su se oporavili od Covid-19 ili su vakcinisani i revakcinisani, moći će da uđu u zemlju bez karantina ili negativnog testa na koronavirus, rekao je Hojs.

Svi učenici osnovne škole i učenici završnih godina srednjih škola vratiće se u školu nakon skoro četiri meseca. U zapadnoj Sloveniji škole će se ponovo otvoriti u ponedeljak, dok će istočni deo zemlje biti na zimskim praznicima i kreće u školu nedelju dana kasnije, kada zapadni deo odlazi na odmor.

Takođe u ponedeljak će se sve prodavnice ponovo otvoriti bez ograničenja, kao i brojne usluge koje rade na površini manjoj od 400 kvadratnih metara. Potonji uslov se ne odnosi na autoservise, rekla je novinarima državna sekretarka Ministarstva ekonomije Ajda Cuderman nakon sednice vlade.

Ograničenje za jednog kupca po 30 kvadratnih metara ostaje na snazi u zatvorenim prostorima i jednog kupca za 10 kvadratnih metara na pijacama na otvorenom.