Slovenija: Ustavni sud će odlučiti o izvršenju odluke o putovanjima

Slovenija: Ustavni sud će odlučiti o izvršenju odluke o putovanjima

Ustavni sud je prihvatio inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana 11. Vladine uredbe o utvrđivanju uslova za ulazak u Sloveniju radi suzbijanja epidemije Covid-19.

Odredba Vladine uredbe, koja ograničava putovanja na zemlje sa slovenačke crvene liste visoko rizičnih zemalja zbog Covid-19, čeka na konačnu odluku.

Odlukom objavljenom u Službenom glasniku, sud se pozvao na svoje pravo da zaustavi odredbe kako bi sprečio nastanak nenadoknadive štete.

Rečeno je da je uredba, koju je Vlada usvojila krajem marta, “ozbiljno ograničila” pravo svih onih koji imaju prebivalište u Sloveniji, slovenačkih državljana, kao i stranaca, pri čemu su pravila za napuštanje zemlje stroža nego za ulazak.

Pravo pojedinaca da napuste zemlju zabeleženo je u mnogim međunarodnim pravnim instrumentima i ključno je za funkcionisanje demokratskog sistema.

Može se ograničiti samo u ostvarivanju zakonskog i ustavno prihvatljivog cilja, pri čemu se moraju uzeti u obzir pojedinačne okolnosti, a ograničenja ne smeju prouzrokovati diskriminaciju.

„Nastavak primene sporne odredbe zadirao bi u pravo velikog broja stanovnika Republike Slovenije da napuste zemlju.“

„Takođe je neophodno uzeti u obzir da ograničenja slobode kretanja mogu prouzrokovati druge posledice na fizičko i mentalno zdravlje, imovinu, porodični život i druga područja koja je teško ispraviti ili koja su nepopravljiva“, navodi se u izveštaju.

Odluka je donesena glasanjem 8: 1, nakon peticije tri podnosioca predstavke, uz suprotno mišljenje sudije Klemena Jakliča.

Vladina uredba, kojom se uređuju mere na granici dizajnirane da minimalizuju prenos Covid-19, stupila je na snagu 29. marta.

Zabranjeno je putovanje u sve zemlje sa crvene liste – uključujući sve susedne države Slovenije – osim za osobe koje su vakcinisane, rekonvalescente i uski skup izuzeća.

Jedan od načina da se izbegne zabrana bio je plaćanje kazne u iznosu od 400 EUR prema zakonu o zaraznim bolestima.

U jednom slučaju, prošle nedelje, Upravni sud je izdao privremenu zabranu dozvoljavajući podnosiocu zahteva da napusti zemlju bez plaćanja kazne.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs rekao je da odluka znači da Slovenija neće biti u stanju da se uskoro oslobodi virusa, dodajući da sudije Ustavnog suda nisu odgovorne i nisu sposobne za odluke, osim za privremeni zakon.

Upitan da li je moguće da se uredba prilagodi, rekao je da će ljudima biti dozvoljeno da slobodno napuštaju zemlju, ali ulazak više neće biti tako jednostavan.