Slovenija usvojila paket od tri milijarde evra

Slovenija usvojila paket od tri milijarde evra

Narodna skupština Slovenije usvojila je u četvrtak stimulativni paket u iznosu od tri milijarde evra sa ciljem ublažavanja uticaja koronavirusa na slovenačku privredu i građane. Većina mera je takođe pozdravljena od strane opozicije, čija je kritika zbog grupa koje ostaju zanemarene naišla na uveravanja da je novi set mera već u izradi.

Zakon o “coronavirus kišobranu” donosi finansijsku pomoć preduzećima i radnicima pogođenim merama protiv epidemije, kao i za samozaposlene, penzionere, studente, velike porodice i primatelje socijalne pomoći.

Ključne mere koje pomažu kompanijama uključuju punu pokrivenost države od 80% naknade za privremeno otpuštene radnike i za dva meseca troškova socijalnog doprinosa za one koji ostaju zaposleni. Finansijske i osiguravajuće kompanije isključene su iz obe mere.

Kompanije će, osim toga, biti oslobođene poreza na dobit tokom trajanja mera i moći će odložiti plaćanje kredita za 12 meseci, dok će se država takođe dodeliti garancijea za kredit.

Deo pomoći preduzećima predstavlja nadogradnju mera usvojenih u prvim danima epidemije, dok je šema uveliko proširena kako bi se rešile teškoće samozaposlenih i ranjivih grupa.

Zakonom su predviđeni dvomesečni privremeni osnovni prihod od 350 i 700 evra za prvu kategoriju – kategorija uključuje i verske radnike i poljoprivrednike – i naknade za druge. Studenti će, na primer, dobiti 150 evra, a penzioneri sa penzijama ispod 700 evra između 130 i 300 evra. Dodatnih 150 evra takođe će biti osigurano jednokratno za primaoce socijalne pomoći.

Štaviše, platni bonusi do 200 EUR – koje delom finansira država putem oslobađanja od plaćanja doprinosa – predviđeni su za radnike u privatnom sektoru koji su nesrazmerno izloženi i koji rade prekovremeno tokom epidemije, dok smanjenje plata od 30% čeka vlasnike javnih službi. S druge strane, za one koji teže rade u javnom sektoru predviđeni su bonusi od 10-100% osnovne satnice.

Pored zabrinutosti većine opozicionih strana, krovni zakon takođe uključuje širenje policijskih ovlaštenja, mada bez inicijalnih odredbi koje su uključivale i opciju da policija prati ljude u karantinu bez naloga suda, kreira foto-robote i ulazi u stanove.

Nova odobrena ovlašćenja omogućavaju policiji da izdaje novčane kazne za kršenje pravila o zabrani kretanja, da blokira puteve, privremeno ograniči slobodu kretanja i pristupi osetljivim ličnim podacima.

Osvrćući se na usvojene mere, premijer Janez Janša rekao je poslanicima tokom plenarne rasprave da „gledate prvi deo serijala“.

Vlada pokušava pružiti “finansijski jastuk” kako bi Sloveniji omogućila da sačuva svoj potencijal u ljudima, privredi, kulturi i nauci nakon epidemije.

Svesni da prijedlog zakona nije savršen, vlada već radi na drugom paketu mera, koje će se uglavnom baviti likvidnošću slovenačke privrede.

Drugi paket će takođe sadržati ispravke ovog zakona, rekao je Janša kao odgovor onima koji su ga kritikovali zbog zanemarivanja nekih grupa. „Primili smo mnogo predloga i mnogi su opravdani.“

Najavio je i paket br. 3. “Pripremićemo i treći paket u kome ćete morati da odredite strategiju izlaska nakon što vlada na kraju epidemije donese odluke.”