Slovenija uvodi još strože mere protiv koronavirusa

Slovenija uvodi još strože mere protiv koronavirusa

Slovenačka vlada je u sredu najavila dodatne restriktivne mere za suzbijanje širenja koronavirusa, uključujući učenje na daljinu od petog razreda osnovne škole od ponedeljka, kao i zabranu kretanja između pojedinih regiona, ograničena okupljanja i obavezne maske na otvorenom u regionima sa crvene liste od petka.

Slovenački premijer Janez Janša rekao je da je s obzirom na najnoviju epidemiološku situaciju vlada morala da preduzme dodatne mere, a jedna od njih je aktiviranje rezervi u zdravstvenom sistemu.

Druga mera biće ograničavanje direktnog rada u školama, što znači da će deca od petog razreda osnovne škole nastaviti školu na daljinu od ponedeljka, bar do jesenjeg raspusta, kada će se vršiti procena.

Jednonedeljni jesenji praznici počinju u poslednjoj nedelji oktobra.

Isto će se odnositi i na srednje škole, a od koledža i univerziteta takođe se traži da što više rade na daljinu.

Što se tiče regionalnih mera, sedam od 12 slovenačkih statističkih regija već je premašilo prag od 140 slučajeva na 100.000 stanovnika u periodu od 14 dana.

U ovih sedam regiona sa crvene liste, kretanje između njih će biti zabranjeno, a skupovi ograničeni na 10 osoba. Maske će biti obavezne na otvorenom, a određene uslužne i sportske aktivnosti će biti otkazane.

Ti regioni su Centralna Slovenija, Gorenjska, Koroška, Zasavje, Posavje, Savinjska i Jugoistočna Slovenija.

Što se tiče međuregionalnih putovanja za regione sa crvene liste, izuzeci bi bili navedeni u relevantnoj uredbi, uključujući rad i osnovne usluge.

Vlada takođe želi da produži važnost turističkih bonova i nakon njihovog trenutnog isteka krajem 2020. godine, a to će biti dodato petom paketu podsticaja, o kojem će se u parlamentu raspravljati u četvrtak.

„Oni koji nisu potrošili svoje bonove ne bi trebalo da se plaše da to neće moći da učine u narednih godinu dana“, dodao je Janša.

Janša je rekao da je vlada procenila najnoviju epidemiološku situaciju i njen mogući razvoj te zaključila da je Slovenija “između narandžaste i crvene faze” kako se broj infekcija povećavao.

Uredba koja detaljno opisuje mere koje će stupiti na snagu u petak ili ponedeljak treba da bude objavljena, a relevantni ministri će takođe pružiti objašnjenja mera novinarima.

U utorak je u Sloveniji potvrđeno ukupno 707 novih slučajeva Sars-CoV-2, gotovo udvostruke cifre u odnosu na ponedeljak i novi rekord koji dolazi na 4.902 testa, što je takođe novi maksimum. Stopa pozitivnosti dostigla je rekord od 14,4%.

Janša je pozvao građane koji nisu preuzeli nacionalnu aplikaciju za traženje kontakata da to učine, rekavši da bi dosledna upotreba aplikacije mogla pomoći u izbegavanju određenih restriktivnih mera.

Premijer je rekao da vlada ima pripremljen plan u slučaju da se situacija dodatno pogorša, uključujući i formalno proglašenje epidemije.