Slovenija uvodi prošireno pravilo PCT

Slovenija uvodi prošireno pravilo PCT

Prema novoj vladinoj uredbi, donesenoj usled sve većeg broja infekcija koronavirusom i bržim popunjavanjem COVID, pravilo preboleo-cepljen-testiran (PCT) u Sloveniji će se proširiti na broj aktivnosti od danas.

Novu uredbu, koja će u potpunosti stupiti na snagu u roku od sedam dana, ministar zdravlja Janez Poklukar predstavio je u subotu dok je izlagao različite scenarije po kojima bi se epidemija mogla širiti, u zavisnosti od stope vakcinacije.

Zahtev za PCT nameće se svima onima koji dolaze u kontakt sa drugim osobama ili su uključeni u okruženja ili aktivnosti u kojima postoji direktan rizik od izbijanja.

Pravilo PCT-a će se stoga primenjivati na osoblje u zdravstvu, javnoj upravi, obrazovanju i osposobljavanju, socijalnoj zaštiti, ličnoj maloprodaji i uslugama, kulturnim aktivnostima, verskom obrazovanju ili kolektivnom ostvarivanju verskih sloboda.

Druge aktivnosti i okruženja u kojima bi osoblje moralo da ispuni pravila PCT-a uključuju sportove u zatvorenom, taksi službe, zajedničke radne stanice, policiju, obezbeđenje, inspekcijske službe, upravnike saobraćaja i operatore kabinskih liftova.

Ovo pravilo se neće primenjivati u hitnim slučajevima radi pružanja nege, javnog reda i mira, medicinske pomoći, spasavanja i pomoći u katastrofama.

Izuzeci takođe uključuju decu do 12 godina, roditelje koji dovode malu decu u vrtić ili školu, i korisnike usluga maloprodajnih objekata.

Međutim, PCT bi se primenjivao na korisnike u ustanovama za smeštaj, poput domova za negu, zatvore, centre za azil i integracione kuće, ili na njihove posetioce, uključujući posetioce hospitalizovanih pacijenata, kao i sportiste koji se bave kontaktnim sportovima na otvorenom i u zatvorenom i putnike u liftu.

Za one koji nisu vakcinisani ili oporavljeni, zahtev za testiranjem će biti zadovoljen brzim testiranjem antigena ili samotestiranjem jednom nedeljno. Samotestiranje se može odvijati kod kuće ili na poslu uz troškove koje snosi poslodavac.

Testove za one koji zbog zdravstvenog stanja ne mogu da se vakcinišu plaća država. Isto se odnosi i na dobrovoljno samotestiranje starije dece osnovne škole i učenika srednjih škola.

Maske za lice biće obavezne u svim zatvorenim javnim prostorima, kao i na otvorenom, kada nije moguće držati udaljenost od najmanje 1,5 metara.

Biće nekih izuzetaka od pravila nošenja maske, koja uključuju decu do 7 godina, učenike prvih pet razreda osnovne škole ili prva dva razreda muzičke škole, vaspitače i učenike i studente u plesu i na određenim časovima muzike i fizičkog vaspitanja.

Maske takođe neće biti obavezne kada se pravilo PCT primenjuje u javnim prostorima za članove istog domaćinstva.

Predstavljajući mjere, Poklukar je ponovio važnost vakcinacije, rekavši da Sloveniju očekuje „teška jesen“ ako se ne vakciniše dovoljan dio stanovništva. Predviđa se da će četvrti talas dostići vrhunac u oktobru.

Broj reprodukcije koji pokazuje koliko je ljudi u proseku zaraženo svakom zaraženom osobom trenutno je između 1,2 i 1,5. Trenutno je 47% populacije primilo jednu dozu vakcine, a 43% je potpuno vakcinisano.