Slovenija: Velika istraga pranja novca

Slovenija: Velika istraga pranja novca

Nacionalni istražni biro (NBI) izvršio je u sredu u Sloveniji ukupno 28 pretresa kuća u vezi sa sumnjom u šemu pranja novca vrednu milione evra. Nezvanično su u to uključeni poreski savetnik Rok Snežič i državljanka Bosne i Hercegovine Dijana Đuđić.

Pored Slovenije, pretresi kuća vršeni su i u Hrvatskoj i BiH, jer se istražuje šema koja je navodno uključivala brojne građane BiH, a glavni mozak je Slovenac Rok Snežič.

Nezvanične informacije POP TV kažu da mu je u šemi pranja novca pomogla Dijana Đuđić, državljanka BiH poznata po kontroverznom zajmu od 450.000 EUR Demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše, trenutno vladajuće stranke u Sloveniji, 2017. godine.

Vlasti BiH vode paralelnu istragu organizovanog kriminala i pranja novca, čiji je cilj Đuđić i osobe povezane s njom u Bosni i Hercegovini. U njenoj kući izvršen je pretres.

Snežič se sumnjiči da je organizovao grupu državljana Bosne i Hercegovine koja je u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj otvorila bankovne račune na kojima su dobijali novac kao plaćanje za fiktivne usluge koje su obavljale razne korporacije.

Potom bi novac podizali iz banaka u gotovini, a Snežič je osumnjičen da je Đuđićevu nekoliko puta lično vodio iz Bosne i Hercegovine u Sloveniju kako bi tamo podigla gotovinu.

Nezvanično, u ilegalne transakcije vredne milione evra bile su uključene i kompanije u vlasništvu Romana i Dominika Vuka, brata i sina Mirana Vuka, bivšeg gradonačelnika Zavrča. Nekad im je Snežič pružao usluge poreskog savetpvanja.

Ovaj poslednji se sumnjiči da je davao uputstva osobama uključenim u šemu pranja novca i organizovao lanac finansijskih transakcija. Đuđić je podizala gotovinu i do 400.000 EUR odjednom.

Finansijske transakcije koje je izvršila Đuđić pre nekoliko godina su srenule pažnju u slovenačkom Uredu za sprečavanje pranja novca, koji je sumnjao da je reč o pranju novca.

Vršilac dužnosti direktora NBI Petra Grah Lazar rekla je novinarima da je NBI pokrenuo istragu 2018. godine na osnovu različitih informacija. Strane vlasti su takođe uključene.

Slovenački i strani državljani osumnjičeni su da su počinili nekoliko krivičnih dela između 2016. i 2018. godine, uključujući izdavanje neopravdanih priznanica za razne usluge za ukupno 7 miliona evra nezakonite dobiti, rekla je Grah Lazar, ne imenujući nijednog osumnjičenog i ne iznoseći druge detalje istrage.

Upitana da li je zajam Đuđićeve SDS-u, koji je kasnije vraćen, u iznosu od 450.000 evra bio deo tih transakcija, rekla je da nije bila u mogućnosti da pruži konkretne informacije, ali primetila je da nijedna politička stranka nije istražena.

Ukupno 19 osoba osumnjičeno je u okviru istrage, a nijedno od njih nije privedeno, rekla je policija.