Slovenija: Veliko interesovanje stranih investitora

Slovenija: Veliko interesovanje stranih investitora

Slovenačko Ministarstvo ekonomije ima spisak od 20 potencijalnih investitora, stranih i domaćih, koji razmišljaju o ulaganju u zemlju. Planiraju deset velikih i isto toliko manjih investicija. Ministarstvo veruje da bi pandemija mogla biti prilika za Sloveniju s obzirom na razvijenu infrastrukturu i kvalifikovanu radnu snagu.

Ministarstvo trenutno obrađuje četiri kandidata u skladu sa zakonom o promociji investicija.

Promene u lancima snabdevanja stvoriće više mogućnosti za dolazne i odlazne investicije, veruje ministarstvo. Pandemija je razotkrila slabosti globalizacije i globalnih lanaca vrednosti, koji su prekinuti prošlog proleća. To je stvorilo potrebu i priliku da se globalni lanci vrednosti skrate ili usredsrede na lokalne dobavljače, reklo je ministarstvo.

Budući da se očekuje da će kompanije u budućnosti dati prioritet pouzdanosti snabdevanja nad troškovima, to srednjoročno otvara mnoge mogućnosti za Sloveniju i nova ulaganja, posebno iz Evrope, s obzirom na razvijenu infrastrukturu zemlje, kvalifikovanu radnu snagu i članstvo u EU, kaže ministarstvo.

Prošle godine isplaćeno je nešto više od 6 miliona evra podsticaja prema Zakonu o promociji investicija, što je mnogo manje nego dve godine ranije, kada je država sufinansirala neke velike strane direktne investicije.

Država je prošle godine obezbedila 4,5 miliona evra za izgradnju novog pogona novomeškog dobavljača automobilske industrije TPV, a proizvođač montažnih modularnih zgrada Rem iz Trebnja dobio je 1,5 miliona evra za novu proizvodnu halu.

U 2018. i 2019. državni podsticaji kompanijama iznosili su 17,1 milion EUR, odnosno 14,4 miliona.

Zakon o promociji investicija stupio je na snagu u julu 2018. godine, pružajući stranim i domaćim investitorima jednak pristup državnim podsticajima.