Slovenija: Viceguverner Banke Slovenije podneo ostavku

Slovenija: Viceguverner Banke Slovenije podneo ostavku

Zbog novih okolnosti, Marko Bošnjak odlazi sa mesta viceguvernera Banke Slovenije (BS). On je u utorak već poslao pismo o ostavci Narodnoj skupštini, a takođe je obavestio Savet Banke Slovenije o svojoj odluci.

Ostavka je usledila nakon prošlogodišnjeg zaključka Komisije za borbu protiv korupcije da je Bošnjak postupao suprotno očekivanom integritetu jer nije plaćao porez prilikom iznajmljivanja stana.

Vest o ostavci objavio je sam Bošnjak, a potom je vest potvrdila i Banka Slovenije.

“Viceguverner Marko Bošnjak obavijestio je Upravni odbor Banke Slovenije da je podnio zahtev Narodnoj skupštini RS za prevremenu smenu sa mesta člana Veća Banke Slovenije. U skladu s tim, predložili smo predsedniku Republike Slovenije da započne postupak imenovanja novog člana Upravnog odbora Banke Slovenije”, navodi se u saopštenju Banke Slovenije.

Prošle godine BS je tražila od Komisije za sprečavanje korupcije (KPK) da istraži ponašanje viceguvernera Bošnjaka, nakon što se našao pod lavinom optužbi da nije plaćao porez na stan koji je iznajmljivao. Komisija je utvrdila da je sam Bošnjak trebao podneti dokumente i objašnjenja Banci Slovenije koji bi mogli opovrgnuti navode o navodnom neplaćivanju poreza na dohodak od iznajmljivanja stana u Ljubljani, ali on to nije učinio i time narušio svoj integritet.

U decembru prošle godine Banka Slovenije je naglasila da su integritet i nezavisnost zaposlenih, a posebno članova saveta, od suštinskog značaja za njihov samostalni rad. Podsetili su da su se obratili KPK jer nisu mogli u potpunosti da provere i demantuju navode protiv viceguvernera, koji nisu povezani sa zadacima i operacijama Banke Slovenije./ibna