Slovenija: Vlada Janeza Janše preživela glasanje o nepoverenju

Slovenija: Vlada Janeza Janše preživela glasanje o nepoverenju

Vlada Janeza Janše preživela je predlog za izglasavanje nepoverenja pošto je samo 40 poslanika glasalo za smenu na tajnom glasanju u ponedeljak kasno uveče, šest manje nego što je bilo potrebno. Bilo je sedam glasova protiv i šest nevažećih glasačkih listića, a većina poslanika vladajuće koalicije nije uzela glasačke listiće.

Zahtev je podnelo pet opozicionih strana levog centra, koje su nominovale lidera Partije penzionera (DeSUS) Karla Erjavca za sledećeg premijera.

Govoreći nakon glasanja, Erjavec je rekao da je preostalo nešto više od godinu dana do sledećih opštih izbora, a tada će glasači odlučiti da li je ova vlada dobro obavila posao. „Ako ne pre, čas istine će doći kada se budu održavali sledeći opšti izbori.“

Rekao je da su ljudi nezadovoljni ograničenjima zbog pandemije koronavirusa i propustima članova vlade da poštuju pravila koja su postavili.

Iako je glasanje bilo tajno i nemoguće je znati kako su glasali pojedini poslanici, rezultat sugeriše da je samo jedan poslanik DeSUS-a podržao predlog, što odražava dugotrajni razdor između rukovodstva stranke i njene poslaničke grupe.

Erjavec je rekao da će DeSUS ostati u opoziciji i da će sada raditi na konsolidaciji stranke. Nagovestio je da će, ukoliko bilo koji poslanik DeSUS-a odluči da se pridruži vladajućoj koaliciji potpisivanjem posebnog sporazuma o saradnji, ostati poslanici samo dok traje njihov trenutni mandat.

Janša je, komentarišući na Tviteru, rekao da je Narodna skupština konačno završila prebrojavanje i utvrdila da čak ni svi članovi Koalicije Ustavni luk (KUL) nisu za taj predlog.

Partneri u njegovoj koaliciji su naglasili da je vreme da se nastavi raditi nakon što se nepotrebno trošila energija na raspravu o ovom zahtevu.

Lider Stranke modernog centra (SMC) Zdravko Počivalšek rekao je na Tvitter-u: „Sada bismo mogli bar da pokušamo da udružimo snage za ozbiljne izazove koji su pred nama. Prevladajmo loša osećanja i stvorimo temelje za drugačiju politiku.“

Lider Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin rekao je da je ishod jasno pokazao da je vlada jaka. „Naš rad usmeren je na suzbijanje širenja epidemije, pružanje zdravstvene zaštite dostupne svima i jačanje ekonomije.