Slovenija: Vlada je ponudila saradnju opozicionim strankama, kaže Janša

Slovenija: Vlada je ponudila saradnju opozicionim strankama, kaže Janša

Premijer Slovenije Janez Janša, rekao je u ponedeljak uveče na TV Nova24 da su u borbi sa epidemijom koronavirusa u ovoj zemlji pobedili svi građani.

“Dosta nas je dalo svoj doprinos, svaki s obzirom na to gde je bio i što je mogao raditi. Neki su, kao i obično, gledali i kritikovali iz daleka, ali to je i demokratija. U Evropi još uvek postoji virus. Slovenija je već nekoliko dana bez ijednog novog slučaja”, rekao je premijer dodavši da se nada “da smo svi naučili nešto iz ove krize”.

Govoreći o partnerstvu koje je ponudio opozicionim strankama istakao je da će sporazum zaživeti ukoliko se barem dve opozicione stranke odluče na saradnju. “Mislim da smo blizu. Nakon prvih razgovora, bit će ih najmanje dvoje. Možda će se neki predomisliti, ali ako ne, mislim da je to i korak prema barem ključnim zakonima koji su potrebni kako bismo, prvo, učinili da Slovenija brže prevaziđe krizu zbog epidemije, i drugo, učinimo mnogo stvari koje čekaju dugo godina,” rekao je Janša.

“Postoje ljudi u opoziciji koji mnogo znaju. Čak i dok smo bili u opoziciji, uvek smo želeli da nam vlada ponudi takvu saradnju. To se nikada nije dogodilo. Nadajmo se da će ovaj naš gest i dalje biti nešto što će nam pokazati da te granice ne postoje,” rekao je premijer.

On je dodao i da nigde više u svetu opozicija ne odbija saradnju ako je Vlada ponudi.

“Obično je slučaj da opozicija želi suradnju, želi učestvovati u odlučivanju, ali vladajuća stranka to ne želi ”, rekao je premijer Janša i dodao da nema racionalnih argumenata za odbacivanje./ibna