Slovenija: Vlada odlučila da otvori glavni aerodrom

Slovenija: Vlada odlučila da otvori glavni aerodrom

Vlada Slovenije odlučila je da neće produžiti mere koje ograničavaju odvijanje vazdušnog putničkog saobraćaja.

Zbog zadržavanja virusa SARS-CoV-2 i s tim povezanog uticaja na zaštitu javnog zdravlja i bezbednosti imovine, Vlada je 23. aprila usvojila Uredbu o zabrani obavljanja vazdušnog saobraćaja u Republici Sloveniji. Uredbom je bilo zabranjeno obavljanje međunarodnog vazdušnog prevoza putnika iz svih zemalja u Republiku Sloveniju, uključujući i unutar Evropske unije.

“Od usvajanja mera za zaštitu javnog zdravlja i bezbednosti imovine, u oblasti međunarodnog putničkog vazdušnog prevoza preduzete su brojne mere koje moraju ispuniti i aerodromski operateri i vazdušni prevoznici. Nadležne vlasti za javno zdravstvo svake zemlje su takođe preduzele mere koje moraju poštovati građani svake zemlje koji se vraćaju iz inostranstva, kao i stranci koji dolaze na teritoriju svake zemlje (npr. obavezni karantin),” navodi Vlada Slovenije.

U saopštenju se dodaje da iz raznih razloga “mera zabrane obavljanja međunarodnog vazdušnog prevoza i iz Evropske unije i iz trećih zemalja međunarodnim javnim aerodromima u Republici Sloveniji više nije potrebna i razumna”.

Međutim, mera zabrane sletanja aviona iz inostranstva na manje, lokalne aerodrome, ostaje do 12. juna 2020. godine.

Fraport Slovenia, kompanija koja upravlja aerodromom Ljubljana i u vlasništvu je nemačkog Fraport AG iz Frankfurta, pozdravlja odluku Vlade ali i navodi da je većina kompanija otkazala letove na i sa aerodroma Ljubljana do kraja maja.

“Bez obzira na tu činjenicu, proteklih dana smo se pripremali za prijem prvih putnika i instalirali potrebne mere bezbednosti za ponovno pokretanje putničkog saobraćaja.

Svim putnicima koji bi trebali da putuju na / sa aerodroma Ljubljana u narednim danima savetuje se da se obrate aviokompaniji ili prodajnom mestu na kojem su kupili karte radi detaljnijih informacija o mogućem putovanju,” navode u ovoj kompaniji./ibna