Slovenija: Vlada predstavila plan Industrijske strategije 2021-30

Slovenija: Vlada predstavila plan Industrijske strategije 2021-30

Ministarstvo za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije predstavilo je u ponedeljak nacrt industrijske strategije za 2021.-2030. godine, kojom se žele stvoriti uslovi za restrukturiranje slovenačkog industrijskog sektora u industriju znanja i inovativnosti za nova i bolja radna mesta.

Predstavljajući dokument na konferenciji na Brdu pri Kranju, državni sekretar Simon Zajc rekao je da on sadrži dobro promišljene i efikasne mere koje će industriji pružiti dodatni zamah u razvoju.

“Osnovna svrha je uspostavljanje smernica za industrijski razvoj, koje bi služile kao osnova za mere podrške,” rekao je on, dodajući da bi jedan od ključnih zadataka trebalo da bude povezivanje lanaca vrednosti, kompanija različitih veličina i institucija znanja sa drugim zainteresovanim stranama.

Vlada želi da stvori uslove za industriju zasnovanu na znanju i inovacijama da obezbedi nova i bolja radna mesta. „Želimo da ostvarimo viziju slovenačkog industrijskog razvoja kao zelenu, kreativnu i pametnu.“

Glavni pokazatelj slovenačke industrijske strategije je produktivnost rada, za koju ministarstvo želi da dostigne 66.000 EUR dodane vrednosti po zaposlenom do 2030. godine. Srednji cilj za 2025. godinu postavljen je na 60.000 EUR.

Premijer Janez Janša istako je u video obraćanju učesnicima konferencije da su, u cilju pravilnog odgovora na pandemiju COVID-19, potrebna neka ključna razmatranja o ciljevima koje Slovenija želi da postigne, putu koji vodi do njih i resursima kojima raspolaže. „Bez strukturne obnove evropske ekonomije održiv, inkluzivan i regionalno uravnotežen razvoj neće biti moguć“, rekao je on u video obraćanju učesnicima konferencije.

Takođe je rekao da je Slovenija imala jedinstvenu i istorijsku priliku da obezbedi potrebna ulaganja u istraživanje i razvoj, inovacije, digitalizaciju, obrazovanje, kao i obuku za profesije budućnosti.

„Pažljivim ulaganjem sredstava o kojima smo pregovarali na Evropskom savetu u julu, Slovenija može ne samo da smanji jaz sa najrazvijenijim ekonomijama, već ih može sustići, pa čak i prestići“, rekao je Janša i dodao: „Kada uložimo evropske fondove naš prioritet je osigurati dugoročnu konkurentnost slovenačke ekonomije. Samo na taj način, uz fiskalnu održivost, moći ćemo da finansiramo visok nivo javnih usluga, obezbedimo uspešnu digitalizaciju različitih socijalnih podsistema, suočimo se sa demografskim trendovima koji su nažalost nepovoljni i pružimo trajan i stabilan prosperitet celokupne slovenačke populacije“, rekao je premijer Janez Janša.

Sa aspekta zelenog razvoja, prelazak na kružnu ekonomiju, dekarbonizacija energetski intenzivne industrije, održiva mobilnost i industrija zasnovana na drvetu i drugim prirodnim materijalima su od ključne važnosti.

Što se tiče kreativnog razvoja, strategija želi stvoriti povoljno okruženje za inovacije, uključujući podršku za inovacije u nanotehnologiji.

Strategija će biti na javnoj raspravi do 16. oktobra.