Slovenija: Vlada smanjila broj izuzetaka za ulazak u državu bez testa

Slovenija: Vlada smanjila broj izuzetaka za ulazak u državu bez testa

Slovenačka vlada usvojila je sinoć odluku o izmenama pravila za ulazak u državu i ukinula neke izuzetke za ulazak u zemlju bez karantina i negativnog testa na koronavirus.

Nova pravila stupaju na snagu u petak, objasnio je na konferenciji za novinare zamenik policijskog komesara Tomaž Pečjak. Odluka će ostati na snazi do 12. februara.

Prema novim pravilima, dnevni migranti koji rade u bilo kojoj od zemalja EU ili zemalja šengenske zone koji se vraćaju u zemlju nakon više od 14 sati provedenih u inostranstvu takođe će biti obavezni da pokažu negativni test, PCR ili brzi test sproveden u EU, ne stariji od sedam dana.

Oni koji na granici ne pokažu negativan test, a koji su stanovnici Slovenije, dobiće nalog za karantin, koji se negativnim testom može prekinuti, objasnio je Pečjak.

Negativni testovi biće potrebni i za osobe koje povremeno prelaze granicu zbog svog rada u brizi o deci, obrazovanju ili nauci u Sloveniji ili EU, kao i za građane EU koji dolaze iz drugih zemalja EU gde pružaju negu ili podršku ranjivim grupama, rade na održavanju imovine ili su uključeni u napore da zaštite živote, zdravlje ili imovinu ljudi i vraćaju se u roku od 12 sati od prelaska granice.

Negativan test će morati pokazati i osobe koje imaju zakazan medicinski pregled u Sloveniji.

Ulazak u zemlju bez negativnog testa i karantina biće moguć u samo deset slučajeva, uključujući osobe koje obavljaju međunarodni prevoz, osobe koje prevoze robu ili osobe u Sloveniju, tranzitni putnički i teretni prevoz ako lice napusti zemlju u roku od osam sati ili se vrati u zemlju nakon ne više od osam sati.

Vlada je takođe malo izmenila listu crvenih zemalja sa zahtevom za karantin, proširivši je na neke administrativne jedinice Norveške i Danske.