Slovenija: Vlada ublažila mere za sportske aktivnosti

Slovenija: Vlada ublažila mere za sportske aktivnosti

Prema ublaženim merama protiv koronavirusa u Sloveniji, teretane i bazeni danas će ponovo biti otvoreni.

Otvaranje će biti dozvoljeno pod strogim uslovima, prema novoj vladinoj uredbi, koja takođe omogućava mlađim registrovanim sportistima koji su članovi nacionalnih timova da treniraju. Od 1. januara skijanje je dozvoljeno licima koja podnesu negativan test za COVID-19, izveden u Sloveniji i ne stariji od 24 sata, i deci do 12 godina, uključujući roditelje.

Pravila, usvojena 31. decembra, određuju da jedna osoba na 50 m2 može trenirati u teretanama i bazenima u pratnji trenera, a mora se poštovati bezbedna udaljenost od pet metara između pojedinaca.

U bazenima se može zauzeti samo svaka druga traka i primenjuje se pravilo od 50 kvadratnih metara, rekla je za STA Mojca Dupona, šef sportskog odelenja Ministarstva obrazovanja.

U zatvorenim objektima manjim od 50 kvadratnih metara dozvoljen je trening jednoj osobi ili domaćinstvu.

Za razliku od skijanja, negativni test na koronavirus nije potreban za teretane i bazene. Profesionalni sportisti već neko vreme mogu da treniraju i takmiče se u događajima najvišeg nivoa, uprkos ograničenjima vezanim za koronavirus.

Nova uredba proširuje mogućnost treninga na otprilike 1.000 registrovanih sportista u starosnim kategorijama, što u zavisnosti od sporta znači mlađe od 18 ili 19 godina i one mlađe od 16 ili 15 godina.

Sportistima koji se takmiče na olimpijskim i svetskim takmičenjima, svim profesionalnim sportistima starijim od 15 godina, i sportistima koji su postigli vrhunske rezultate dozvoljeno je da se takmiče već nekoliko meseci.

Nova uredba usledila je nakon višednevnih apela različitih udruženja da se mladim sportistima dozvoli da treniraju i idu na takmičenja, a stručnjaci upozoravaju da su buduća sportska dostignuća ugrožena zbog duge pauze u treningu.

Profesionalni i rekreativni sport i dalje su ozbiljno ograničeni, ali postoje mnogi izuzeci koji omogućavaju trening.

U kolektivnim sportovima kao što su hokej na ledu, košarka, fudbal i rukomet dozvoljena su nacionalna, regionalna i međunarodna takmičenja najvišeg nivoa i mogu se održavati velika takmičenja, mada bez gledalaca.

U pojedinačnim sportskim nacionalnim takmičenjima mogu se održavati evropski kupovi i velika međunarodna takmičenja.