Slovenija: Vlada usvojila drugi stimulativni paket mera

Slovenija: Vlada usvojila drugi stimulativni paket mera

Vlada Slovenije usvojila je drugi stimulativni paket mera za pomoć zemlji da prevaziđe koronavirusnu krizu i donela neke potrebne izmene prvog paketa, saopštio je premijer Janez Janša. On nije naveo tačan iznos raspoloživih sredstava u drugom paketu, pominjući, međutim, preko dve milijarde evra.
Na ovaj način, Vlada je izgradila sveobuhvatni “finansijski jastuk” za prevazilaženje epidemije i obezbedila likvidnost ekonomije, naveo je u video poruci objavljenoj na Tvitteru.
Pozivajući se na prvi paket, vredan ukupno tri milijarde evra, rekao je da je Vlada proširila krug korisnika za 300 000, do jednog miliona.
Iz vladine Kancelarije za komunikacije saopšteno je nakon sednice da su izmene prvog paketa ispravile nejasnoće i uvele dodatna rešenja. Oba zakona biće brzo upućena Parlamentu na raspravu.
Drugi paket pomoći će očuvanju proizvodnih i razvojnih potencijala privrede pružajući garancije za državne kredite preduzećima i samostalnim vlasnicima “do određene sume”.
Paket stvara dodatni potencijalni izvor kreditiranja koji prelazi dve milijarde evra, rekao je Janša. “Takođe tokom epidemije moramo sačuvati zdrave potencijale naše privrede, a kroz to sačuvati radna mesta i, kroz to, sve vitalne elemente socijalne države.”
Rekao je da Vlada takođe traži unutrašnje rezerve. “Već smo našli jednu veliku stvar. Troškovi planirani za ekstravagantnu obnovu hotela Brdo, koju je bivša Vlada procenila na 40 miliona evra. Oni će biti podeljeni sa četiri”, rekao je Janša, govoreći o hotelu u državnom vlasništvu u blizini Konferencijskog centra Brdo, jednog od glavnih mesta slovenačkog predsedavanja EU sledeće godine.
Premijer je rekao da će treći zakonodavni paket za ublažavanje efekata krize smanjiti birokratske prepreke za razvoj. Paket je planiran za kraj maja, rekao je on i dodao da će ovaj paket pomoći da se olakša prelaz u normalan život.
U pogledu epidemije, rekao je da se zemlja nalazi na prekretnici. Iako je zaraza stavljena pod kontrolu, virus i dalje ostaje među populacijom, rekao je on. Nada se da će se postepeno ublažavanje mera uvedenih ove nedelje pokazati racionalnim za oko 10 do 14 dana.
Drugi talas ublažavanja može se očekivati nakon prvomajskih praznika, ali samo ako se to bude smatralo racionalnim rešenjem na osnovu tekućeg ispitivanja COVID-19 i testiranja opšteg uzorka, koje je već pokrenuto.
Ograničenje kretanja u okviru opštine za celokupno stanovništvo moglo bi se ukinuti ako se koristi aplikacija za praćenje kontakata, bar na dobrovoljnoj osnovi, kao što je Vlada predložila pre mesec dana, rekao je Janša.
On je takođe kritikovao opoziciju, rekavši da su umesto da proslede Vladi svoje primedbe na zakonska rešenja, ove stranke pokrenule „besmislene medijske napade“ na nacrte koje su poslati na diskusiju.