Slovenija: Vladajući SDS je i dalje najjača stranka u državi

Slovenija: Vladajući SDS je i dalje najjača stranka u državi

Vladajuća Slovenačka demokratska stranka (SDS) nastavlja da vodi u poslednjoj anketi koju je naručio list Delo, ali je drugi mesec zaredom izgubila deo onih koji bi za nju glasali. Stranka LMŠ bivšeg premijera Marjana Šareca i DeSUS ambicioznog kandidata za premijera Karla Erjavca takođe su izgubili procente zbog sve većeg nezadovoljstva birača.

SDS je na 13,7%, što je manje za 3,2 procentna poena u odnosu na decembar. Kao lider stranke, premijer Janez Janša zabeležio je najveći napredak odobravanja birača pa se popeo za dva mesta – na 16. mesto na listi najpopularnijih političara.

Opoziciona levica popela se na drugo mesto među strankama, uprkos tome što je osvojila samo 0,2 poena, podrška na 9,6%, pošto je Lista Marjana Šareca (LMŠ) izgubila 2,6 poena, na 7,5%, da bi pala sa drugog na četvrto mesto. Socijaldemokrate (SD) su na trećem mestu, dodavši 0,8 poena, na 8,5%, nakon što su mesec ranije izgubile četiri boda.

Stranka penzionera (DeSUS), koja je napustila Janšinu vladu u decembru i čiji je lider Erjavec sada na čelu zahteva za smenu vlade, izgubila je 1,5 poena i nalazi se na 2,1%.

Delo kaže da sve ovo ne predskazuje dobru situaciju za planirano izglasavanje nepoverenja Vladi, posebno jer je i Erjavec pao na dno liste popularnosti političara.

Koalicija Nova Slovenija (NSi) zauzima peto mesto među strankama sa 4,8%, što je pad od 0,3 poena, a sledi je opoziciona stranka Alenka Bratušek (SAB) sa 3,1%, što je u rangu sa prošlim mesecom. Koalicija Stranka modernog centra (SMC) zauzela je 13. mesto sa 1,1%.

Kombinovani rezultati za vladajuće stranke iznose 21,7%, uključujući DeSUS ili 19,6% bez DeSUS-a, dok blok levog centra ima 30,8% sa DeSUS-om i 28,7% bez njega.

Međutim, 22,5% ispitanih (u odnosu na 18,7% u decembru, a dodatnih 13,3% ili 1,2 poena više nego mesec dana ranije), nije bilo odlučno ili ne bi glasalo ni za jednu od ponuđenih stranaka.

Ocena podrške birača Vladi i dalje je niska te 53,1% ocenjuje njen posao negativno, naspram 20,6% koji ga ocenjuju pozitivno i 24,9% koji su joj dali prosečnu ocenu, što je pokazalo kombinovanu ocenu 2,45 na skali od jedan do pet, u poređenju sa 2,44 pre mesec dana.

Predsednik Borut Pahor nastavlja da vodi listu najpopularnijih političara ispred ministra za infrastrukturu Jerneja Vrtovca i ministra rada Janeza Ciglera Kralja, obojica članova NSi.

Anketu je sprovela Mediana među 709 ispitanika između 4. i 7. januara.