Slovenija: Vojsci dati policijska ovlaštenja na granici

Slovenija: Vojsci dati policijska ovlaštenja na granici

Vlada Slovenije je usvojila predlog kojim će, ukoliko bude usvojen u Parlamentu, biti aktivirana zakonska odredba koja vojsci daje ograničena policijska ovlaštenja u kontroli granice. Da bi predlog bio usvojen, potrebna je podrška dve trećine poslanika. Narodna skupština bi o tome mogla da raspravlja već u četvrtak.

Takođe, Narodna skupština bi mogla raspravljati o mega paketu stimulativnih mera u vrednosti od tri milijarde evra kako bi se pomoglo kompanijama i pojedincima da se izbore sa trenutnom epidemijom koronavirusa.

Vlada želi dati policijska ovlaštenja vojsci kako bi omogućila trupama da preuzmu dio zadataka od policajaca koji patroliraju slovenačkom granicom s Hrvatskom, a to je i šengenska granica.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je sinoć u emisiji Odmevi da za predlog još uvek nije postignuta saglasnost o dovoljnoj podršci u Parlamentu. Ovakva izjava dolazi skoro nedelju dana nakon što je rekao da Vlada neće ići dalje sa predlogom pre nego što o njemu bude raspravljala sa poslaničkim grupama.

On je rekao da su neke primedbe poslaničkih grupa uzete u obzir, dok neke ne mogu biti. Takođe je rekao da su primedbe više tehničke prirode i veruje da bi opozicija mogla da dadne glasove potrebne za predlog.

Predlog je podigao puno prašine u javnosti, mnogi su tvrdili da je to nesrazmerna mera i da Vlada pokušava da iskoristi epidemiju koronavirusa za slanje vojske na granicu.

Hojs je takođe rekao prošle nedelje da vojska trenutno nije potrebna u slovenačkim gradovima ili na putevima, ali da je “jako potrebna na slovenskoj južnoj granici” kako bi se olakšalo opterećenje policijskih snaga.

Vlada je u saopštenju za javnost rekla da je usvojila predlog da će svake dve nedelje informisati nadležna parlamentarna tela o angažovanju trupa na granici i da će trupe imati policijska ovlaštenja u periodu od tri meseca.

Vlada takođe navodi da će vojne jedinice raditi zajedno sa policijskim službenicima u skladu sa planom koji je sačinila policija i na osnovu njenih smernica.