Slovenija: Vojska i policija zajedno efikasnije štite državne granice

Slovenija: Vojska i policija zajedno efikasnije štite državne granice

Načelnik Generalštaba slovenačkih Oružanih snaga brigadni general Robert Glavaš i vršilac dužnosti generalnog direktora Policije Andrej Jurič potpisali su danas operativni i taktički plan saradnje između slovenačkih Oružanih snaga i Policije.

Planom saradnje čija je svrha osiguranje stabilnosti i unutrašnje bezbednosti svih stanovnika Slovenije određuju se oblici rada policajaca i vojnika u zaštiti granice i sprečavanju ilegalnih migracija. Osnovne smernice operativno-taktičkog plana su da zaštitu granica vodi i nadgleda policija, da policijske delove mešovitih patrola policajaca i vojnika vodi policajac, a vojnicima zapovedaju vojni zapovednici, kao i da pripadnici Slovenačkih oružanih snaga sarađuju u zaštiti granica vojnim taktikama, tehnikama i postupcima za koje su kvalifikovani.

Slovenačka Policija i Vojska veoma dobro sarađuju u zaštiti granica od 2015. godine, kada se Slovenija, kao i ostale zemlje u regionu, prvi put u istoriji svoje nezavisnosti suočila sa masovnom migracijom. Već u to vreme usvojen je sličan operativno-taktički plan koji je regulisao saradnju dve institucije u zaštiti državne granice, a kasnije izmenjen i dopunjen prema razvoju saradnje.

Kako je otkrivanje i sprečavanje ilegalnih migracija sve zahtevnije (broj ilegalnih prelazaka se povećava, migranti često beže prelazeći granicu na pošumljenom, neprohodnom terenu itd.) u Policiji i Slovenačkoj vojsci ocenili smo da treba pripremiti novi operativni i taktički plan koji će uzeti u obzir iskustvo stečeno zajedničkom akcijom i najnovije trendove i metode ilegalnog prelaska državne granice..

Kako je istakao vršilac dužnosti generalnog direktora policije Andrej Jurič, policija želi da uloga vojske u zaštiti granice bude još aktivnija: „Nastojimo da se donese pozitivna odluka o aktiviranju člana 37.a Zakona o odbrani, koji određuje izuzetna ovlašćenja vojske. Naime, Slovenija se trenutno suočava sa bezbednosnim uslovima, koji predstavljaju izuzetno opterećenje za rad policije. S jedne strane, suočavamo se sa porastom ilegalnih prelaza, s druge, sa epidemijom novog koronavirusa. Obe situacije zahtevaju veće prisustvo policajaca i na granici i u unutrašnjosti zemlje, što je teško obezbediti s obzirom na trenutno policijsko osoblje“.

Načelnik Generalštaba brigadni general Robert Glavaš naglasio je da „novi plan ne menja zadatke Slovenačke vojske na granici i njenu saradnju sa civilnom policijom, već samo vojnički definiše njenu ulogu“ i istakao da saradnja Slovenačke vojske i Civilne policije posebno u ovom zadatku – profesionalna, stručna i uzorna, što je od suštinskog značaja za dobro funkcionisanje oba stuba nacionalne bezbednosti “.