Slovenija: Vrhovni sud ukinuo presudu za klevetu protiv Janše u slučaju novinarki

Slovenija: Vrhovni sud ukinuo presudu za klevetu protiv Janše u slučaju novinarki

Vrhovni sud Slovenije ukinuo je presudu kojom je premijeru Janezu Janši naloženo da plati 6.000 evra odštete novinarki jer ju je u tvitu nazvao “opranom prostitutkom”. Novinarka je najavila da će svoj slučaj izneti Ustavnom sudu.

Vrhovni sud odbacio je odštetni zahtev novinarke nakon što je podržao Janšinu žalbu na presudu Višeg suda u decembru 2018. kojom je potvrđeno raniju odluku lokalnog suda u Velenju kojom je naloženo Janši da isplati odštetu Mojci Šetinc Pašek, novinarki i urednici na TV Slovenija .

Šetinc Pašek podnela je tužbu zbog klevete u slučaju Janšine objave na njegovom Tvitter profilu u martu 2016. godine koji glasi da “FB stranica javne kuće nudi jeftine usluge opranih prostitutki Evgenije C. i Mojce P.Š. Jedna za 30 evra, druga za 35. #ZvodnikMilan “.

Vrhovni sud utvrdio je da bi prosečan sledbenik Janšinog tviter profila mogao da razume tvit koji se odnosi na rad Šetinca Pašek za javnog emitera, a ne na njen privatni život, pa je netačna pretpostavka drugostepenog suda da se sporni tvit može razumeti bukvalno.

Poslednja presuda, koja se proteže na 17 stranica, tvrdi da je Šetinc Pašek kao urednica informativnog programa TV Slovenija obavljala izuzetno važan i odgovoran posao sa aspekta prava javnosti da zna, pa je stoga njen rad bio izložen kritikama javnosti.

Vrhovni sud zaključuje da je, poput Janše, i urednik javna ličnost, za koju su „granice dopuštene kritike šire nego kod privatnih osoba“.

U ovom “sukobu između slobode političkog izražavanja tuženog i prava tužitelja na dostojanstvo i dobro ime,” većina sudija u Veću odlučila je u korist “prosvetiteljskog principa po kojem samo slobodna rasprava o glavnim političkim temama omogućava približavanje istini”.

“Prema tome, prevladao je stav da treba dati prednost slobodi političkog izražavanja”, piše u presudi donesenoj 6. februara.

Sud je naložio Šetinc Pašek da Janši nadoknadi troškove postupka u roku od 15 dana.

Šetinc Pašek je presudu opisala kao „potpuno skandaloznu“, dodajući da je to značilo da Janša kao vođa najveće parlamentarne stranke i najmoćnija osoba u državi može nesputano uvrediti novinara ili urednika koji objavi ono sa čime se ne slaže.

“Po mišljenju većine u sudskom Veću Twitter je medij tipičan za gorke, grube, čak uvredljive sadržaje. Kao da je Janša bio primoran da objavljuje na Twitteru”, prokomentarisala je novinarka, koja je to nazvala crnim danom za slovenačko novinarstvo i javnosti.