Slovenija: Zahuktava se sukob vlasti i opozicije

Slovenija: Zahuktava se sukob vlasti i opozicije

Nakon nekoliko meseci zatišja i “biciklističkih protesta” u Sloveniji je buknuo jači politički sukob između stranaka na vlasti, predvođenih SDS Janeza Janše, i ujedinjene opozicije. Sukob je kulminirao nedavnim nasilnim protestima u Ljubljani ali se nije proširio na druge gradove. Policija je tokom intervencije koristila gumene metke i vodene topove a opozicija postavlja pitanje da li je bilo prekomerne upotrebe sile.

Sukob vlast-opozicija nastavljen je na političkom planu te je opozicija pokrenula potpisivanje peticije za održavanje referendum protiv Zakona o finansiranju Oružanih snaga Slovenije, na šta je is am Janša reagovao optužujući opoziciju, a posebno Socijaldemokrate da stoje iza organizacije “Anonimus” koja je organizovala demonstracije.

Za dalji razvoj sukoba pobrinuo se predsedavajući Odbora za unutrašnje poslove Parlamenta Slovenije Branko Grims (SDS-Janez Janša) koji je podneo krivičnu prijavu protiv poslanika Levice Mihe Kordiša zbog izjava nakon zatvorene sednice Odbora prošle nedelje, na kojoj su govorili o bezbednosti na nasilnim protestima. “To su podaci Sove (Obaveštajno-bezbednosna agencija Slovenije), pa postoji sumnja u krivično delo curenja poverljivih podataka i zloupotrebe službenog položaja,” rekao je Grims.

On je danas u Skupštini rekao da je na sastanku je direktor Sove, Janez Stušek, rekao da je agencija pratila događaje, ali da ne može da iznosi informacije jer su klasifikovane kao tajne. “Zbog toga je deo sednice dodatno zatvoren za javnost odlukom o već zatvorenom delu sednice i održan je u podrumu Narodne skupštine, koji je namenjen raspravama o poverljivim podacima,” objasnio je Grims.

Posle zatvorenog dela sednice, poslanik Kordiš je medijima, prema Grimsu, rekao da Sovine informacije polako cure prema poslanicima, a izričito se pozvao na informacije slovenačkih obaveštajnih službi.

Kako je tada izjavio Kordiš, iz javno dostupnih informacija moguće je zaključiti da su policija i političko rukovodstvo znali kakav se protest priprema i da eskalacija nasilja „može biti sprečena u mnogim tačkama“. Umesto toga, koristili su represivna sredstva, koja bi trebalo da odgovaraju političkom vrhu ili premijeru Janezu Janši i krugu njegovih saradnika. Prema poslaniku Levice, sa događajem su povezane i „krajnje desničarske grupe sa istorijski dokazanim vezama sa strankom SDS“.

U Sovi su oštro negirali tumačenja poslanika Levice i tvrdili da su ona neistinita i netačna i da ne odražavaju stvarno stanje.

Grims je odmah nakon izjava poslanika upozorio javnost da Kordiš nema ovlašćenja da daje izjave javnosti, o čemu se raspravljalo na zatvorenom sastanku odbora. Kako je danas objasnio, i sam je odbio pozive da dadne izjavu nakon zatvorene sednice. “Radi se o odnosu prema zaštiti poverljivih podataka, a ne da bi se njima manipulisalo. Manipulacija poverljivim podacima takođe je zloupotreba potonjih . Pored toga, u takvom slučaju to je i zloupotreba službenog položaja”, upozorio je Grims.

Prema njegovim rečima, Sova je odmah reagovala i rekla da opravdano očekuju da će tajnim podacima agencije zakonito i odgovorno rukovati svi oni koji se sa njima upoznaju u toku svojih dužnosti, svesni štetnih posledica njihove zloupotrebe po uske interese pojedinaca ili grupe.

U izjavi za medije u Narodnoj skupštini, Kordiš je odgovorio ocenivši da Grims svojim bajkama skreće pažnju sa problema u zemlji jer je “vlada Janeza Janše u potpunosti izneverila ljude u osam meseci njegove vladavine”. Prema njegovim rečima, nije adekvatno reagovala na epidemiju, „ljudi umiru i pate, a takođe su nervozni jer im se stolica trese“.

“Ne smemo dozvoliti da nas na bilo koji način odvedu na led svojim neutemeljenim političkim napadima i bajkama i teorijama zavere, bilo u obliku parlamentarnih rasprava, tvitova premijera ili krivičnih prijava”, dodao je on.