Slovenija: Završena konferencija “Otključana budućnost”

Slovenija: Završena konferencija “Otključana budućnost”

Od 12. i 15. septembra, Ljubljana i Izola bili su domaćini međunarodne konferencije na visokom nivou pod nazivom “Otključana budućnost”.

Diskusije su bile fokusirane na uticaj kulturnih i kreativnih sektora na zelenu tranziciju, društvene inovacije i ekonomski rast, podvlačeći ulogu kulture u jačanju spoljnopolitičkih aktivnosti, negovanju razumevanja i podizanju svesti o aktuelnim društvenim i ekološkim pitanjima.

Slovenci su dugo živeli na mestu susreta četiri velike evropske kulture i jezika, čiji se identitet razvijao u stalnom dijalogu sa susedima, čime se promoviše i njihov vlastiti kulturni izraz i poštovanje drugih kultura. „Zbog toga smo kulturu i kreativnost stavili visoko na evropsku agendu, ali i tokom našeg predsedavanja Savetom“, rekao je državni sekretar Gašper Dovžan u svom uvodnom obraćanju na panelu na visokom nivou o kulturnim i kreativnim sektorima kao pokretačima mira i stabilnosti. Učesnicima su se putem video poziva obratili i Marija Gabriel, evropska komesarka za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade, Naser Kamel, generalni sekretar Unije za Mediteran, i Stefano Sannino, generalni sekretar Evropskog spoljnog delovanja.

Uvodnu reč na panelu o kulturnim i kreativnim sektorima kao generatorima ekonomskog rasta održao je Zdravko Počivalšek, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije, a učesnicima su se putem video snimka obratili i evropski komesar Thierry Breton i evropski poslanik Christian Ehler. Pokretanjem konferencije Slovenija doprinosi obeležavanju Međunarodne godine kreativne ekonomije za održivi razvoj i promoviše implementaciju Agende 2030.

Deo konferencije bio je i sastanak visokih predstavnika ministarstava spoljnih poslova i kulture EU, na kome je po prvi put predstavljena studija EUNIC-a o tome kako kulturni programi mogu promovisati mir i stabilnost u svetu. Slovenija se tradicionalno zalagala za istaknutu ulogu kulture u međunarodnim odnosima i nastavlja da sprovodi aktivnosti pokrenute tokom svog predsedavanja Savetom EU 2008. godine.

Konferencija je okupila predstavnike iz preko 30 zemalja, evropskih institucija i međunarodnih organizacija. Takođe, učesnici su mogli pogledati izložbu Future of Living koja prikazuje savremena dostignuća slovenačkog dizajna, kojom Slovenija želi dodatno proširiti debatu o budućnosti Evrope.