Slovenija: Zeleni i digitalni oporavak Evrope može se postići samo efikasnom saradnjom i koordinacijom, kaže Logar

Slovenija: Zeleni i digitalni oporavak Evrope može se postići samo efikasnom saradnjom i koordinacijom, kaže Logar

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar obratio se u četvrtak učesnicima V foruma Strategije EU za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), koji se ove godine održava pod sloganom „Jačanje otpornosti Jadrana i Jonski region kroz saradnju “. Na virtuelnom forumu, koji je održan tokom slovenačkog predsedavanja EUSAIR-om, ministar je naglasio da se zeleni i digitalni oporavak Evrope može postići samo efikasnom saradnjom i koordinacijom na regionalnom i globalnom nivou.

“U svom uvodnom govoru, ministar Logar je primer uspešnog razvoja vakcine COVID-19 i njene distribucije istakao kao dokaz da se takva saradnja zaista može postići. U tom pogledu, uloga makroregionalnih strategija zavisiće od toga koliko će njihovi prioriteti budu uspešno integrisani u programske dokumente finansijskih mehanizama EU“, naglasilo je Ministarstvo u saopštenju za štampu.

Podrška Evropske komisije ovom procesu tokom slovenačkog predsedavanja EUSAIR-om je veliko dostignuće, dodao je ministar Logar.

Na slovenačku inicijativu razvijaju se novi oblici saradnje u makroregiju, posebno u pogledu procesa proširenja EU. Nove članice žele da se pridruže EUSAIR-u, što dokazuje da je jadransko-jonska makroregionalna strategija postala izuzetno važno sredstvo za saradnju u regionu. Severna Makedonija se pridružila grupi članova koji su učestvovali prošle godine, a ove godine je i Republika San Marino izrazila interes za pridruživanje EUSAIR-u. Ministar Logar obratio se pozivom učesnicima na 6. godišnji forum, kojem će Slovenija biti domaćin na kraju predsedavanja u maju, u Portorožu.

Dvodnevni događaj ministar Logar otvorio je zajedno sa srpskom ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, evropskom komesarkom za koheziju i reforme Elisom Ferreira, evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Vareljijem i zamenikom premijera za evropske poslove severne Makedonije Nikolom Dimitrovim. Domaćin foruma je Republika Srbija koja je ranije morala da odloži događaj zbog pandemije tokom predsedavanja EUSAIR-om.