Slovenija: Zemlja se neće pridružiti Višegradskoj grupi, kaže Janša

Slovenija: Zemlja se neće pridružiti Višegradskoj grupi, kaže Janša

Premijer Slovenije, Janez Janša rekao je da Slovenija nema nameru da se obaveže na bilo kakve fiksne saveze kao što je Višegradska grupa. Umesto toga, naglasio je važnost saradnje među susednim zemljama.

“Ne osećamo potrebu da kažemo da ćemo uvek podržavati zemlju ili grupu zemalja u okviru EU. Uvek gledamo šta je dobro za naše građane, koji su nas izabrali”, rekao je Janša.

Premijer je takođe naglasio važnost dobrosusedskih odnosa, za koje je rekao da su se pokazali Janša, Višegrad, grupa, intervju, Slovenija

ključnim tokom pandemije Covid-19. „U vanredna vremena tačno znamo u koga se možemo pouzdati.“

Osvrćući se na ograničenja i zatvaranje granica tokom epidemije, Janša je rekao da se situacija čini kao da se Evropa vratila u mračno doba i da je bilateralna saradnja sa susednim zemljama bila od ključne važnosti.

Janša je odbacio kritiku planova za nove zakone u oblasti medija kojim bi se smanjio prihod javnog emitera RTV Slovenija, rekavši da bi to bila “minimalna preraspodjela” sredstava koja bi bila u korist regionalnim medijima koji se bore zbog jake centralizacije u Sloveniji.

Janša je rekao da se njegovi kritičari žele sakriti iza EU ​​kako bi sačuvali svoj monopol, za koji su se držali još od komunizma. Budući da u Evropi gotovo niko ne govori slovenački, ovo je “bitka za tumačenje”, rekao je dopisniku ORF-a Christianu Vehrschutzu.

„Uvek kažem: ko želi da donosi presude o političkoj situaciji u Sloveniji, treba da dođe u Sloveniju i nauči slovenački ili bar pronađe verodostojnu osobu za razgovor“, rekao je Janša u intervjuu koji je vođen na slovenačkom.