Slovenija zvanično proglasila epidemiju (ponovo)

Slovenija zvanično proglasila epidemiju (ponovo)

Na osnovu Zakona o zaraznim bolestima, Vlada Slovenije je na dopisnom zasedanju u nedelju donela Uredbu kojom se proglašava epidemija zarazne bolesti COVID-19 na teritoriji cele države.

“Prema zvaničnim podacima o broju zaraženih u Sloveniji, suočavamo se sa drugim talasom epidemije zaraznih bolesti COVID-19. Svjedoci smo njenog brzog i eksponencijalnog širenja među stanovništvom, daleko nadmašujući uobičajeni morbiditet ili incidencu. Trenutna epidemiološka situacija u vezi sa infekcijom SARS-COV-2 zahteva hitno objavljivanje epidemije na celoj teritoriji Republike Slovenije jer sve statističke regije dostižu ili premašuju stopu incidencije potrebne za proglašenje epidemije “, navodi se u izjavi slovenačke vlade .

Trajanje odluke je, kako je objašnjeno, ograničeno na 30 dana od dana stupanja na snagu i nakon toga će se preispitati. Tokom prvog talasa koronavirusa, epidemija u Sloveniji zvanično je trajala od 12. marta do kraja maja.

Vladin portparol Jelko Kacin rekao je u nedelju uveče javnom servisu RTV Slovenija da neće biti promena za zaposlene, studente i ostale, osim da se od svih poslodavaca traži da organizuju posao od kuće ako je moguće.

Rekao je da vlada u ovom trenutku ne vidi potrebu za zatvaranjem tržnih centara, s obzirom na to da se poštuje pravilo od 20 kvadratnih metara po kupcu. „Ukratko, želimo da što više stvari radi što je više moguće, ali moraju postojati neka samoograničenja i disciplina.“

Ministar obrazovanja Simona Kustec rekla je na Tviteru da se nije promenio ni plan za škole, što znači da će učenici osnovnih i srednjih škola od 6. razreda osnovne škole preći na učenje na daljinu kako je najavljeno ranije ove nedelje, dok će ostali ići u školu u ponedeljak.

Ali otkako je proglašena epidemija, snage civilne zaštite i pomoći u katastrofama mogu pomoći u naporima za suzbijanje širenja virusa. Jednom kada se aktivira nacionalni plan zaštite i spasavanja, automatski se aktiviraju regionalni planovi zaštite i spasavanja.

Kacin je rekao da vlada na taj način daje gradonačelnicima strukturu koja je spremna da ponudi pomoć ako se situacija pogorša. “I situacija će se pogoršati. Podaci za nedelju neće biti rekordni, ali oni za ponedeljak hoće.”

„Zbog toga prolazimo kroz sve planove, fokusirajući se na planove hitno potrebnih bolničkih kreveta za pacijente Covid-19“, objasnio je Kacin.