Slučaj Novartis: Drugi zaštićeni svedok se nije pojavio pred Odborom. SIRIZA se žali Višem sudu

Slučaj Novartis: Drugi zaštićeni svedok se nije pojavio pred Odborom. SIRIZA se žali Višem sudu

Nakon prvog zaštićenog svedoka pod kodnim imenom „Makimos Sarafis“, danas se drugi po imenu „Ekaterini Kelesi“ nije pojavio pred preliminarnim istražnim odborom za slučaj Novartis. Kao i juče, naređeno je prisilno dovođenje. Međutim očito je da vlasti nisu bile u stanju da pronađu ni „Makimosa Sarafisa“.

Prema tužilačkim izvorima, da bi se ukinula zaštita zaštićenih svedoka u slučaju Novartis, Parlamentarni preliminarni odbor mora podneti zahtev nadležnom Tužilaštvu. Istovremeno, treba napomenuti da status zaštićenih svedoka koji se ne pojave na prethodnom ispitivanju ne prestaje. Međutim, odluka o nalaganju njihovog prisilnog dovođenja smatra se legitimnom.

Odluka većine odbora (ND-KINAL-KKE-GREEK SOLUTION) da bez otkrivanja lica ispita zaštićene svedoke, koji su navodno političke ličnosti umešane u skandal, izazvale su juče ljute reakcije iz sedišta SIRIZA.

Nakon intervencije poslanika te stranke u Briselu, danas je sekretar Parlamentarne grupe i izvestilac SIRIZA predao pismo tužiocu Vrhovnog suda kojim zahteva neizvršenje nezakonitih i zloupotrebnih naloga za hapšenje koje je Komisija izdala protiv zaštićenih svedoka.

Kako ističu, „to bi direktno dovelo do ukidanja statusa zaštite koji im je dodelila institucija javnog tužilaštva“. Jučer je Alexis Tsipras govorio o „surovoj institucionalnoj diverziji“ za koju je je K. Mitsotakis u potpunosti odgovoran.

Sukob Vlade i SIRIZE

“Jedina prava tajna sprega u slučaju Novartis je pokušaj većine u Vladi da izvršioce skandala pretvori u žrtve i tužioce u optužene”, izjavio je danas portparol SIRIZA. Takođe je govorio o „zaobilaženju grčkog i prava Unije zbog svedoka od javnog interesa“, optužujući K. Mitsotakisa da je „prevarant, ali i dvostruka kukavica“.

Svedočenje svedoka ne ometa institucionalno funkcionisanje pravde bio je odgovor predsednika parlamenta Konstantinosa Tasoulasa na izjave predsednika SIRIZE Alexisa Tsiprasa. Portparol Vlade pomenuo je da „Al. Tsipras paniči” što, kako je rekao, “potvrđuje postojanje pravnog okvira koji je uzdigao političku izmišljotinu bez presedana”. “Maske padaju i lice mu se otkriva”, dodao je on. / ibna