Slučaj Novartis: Parlament odlučio o prijavi protiv bivšeg člana vlade

Slučaj Novartis: Parlament odlučio o prijavi protiv bivšeg člana vlade

Bivši zamenik grčkog ministra pravde, Dimitris Papangelopoulos, odbio je optužbe da je umešan u istragu o navodnom skandalu sa podmićivanjem, koji uključuje i švajcarsku farmaceutsku kuću Novartis.

Papangelopoulos se obratio grčkom parlamentu u utorak uveče, tokom debate na predlog vladajuće Nove demokratije o tome da se formira posebna parlamentarna komisija koja bi istražila potencijalna krivična dela bivšeg zamenika ministra.

Predlog su u tajnom glasanju podržala 173 poslanika, dok je 84 bilo protiv. Za predlog su glasali poslanici vladajuće stranke ali i oni iz Pokreta za promene (KINAL), dok su poslanici SIRIZA bili protiv. Ukupno je glasao 261 poslanik jer su poslanici Komunista, Grčkog rešenja i DiEM25 ranije napustili sednicu.

Bivši član vlade SIRIZA rekao je se suočava sa “političkom zaverom” čiji je cilj da ga uništi, kako bi se skinula odgovornost i sakrila umešanost drugih u aferu Novartis.

Nastavio je rekavši da vladajuće stranka želi da uništi reputaciju bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa, sa kojim se ND “ne usuđuje kačiti”, kako je Papangelopoulos rekao na svoj karakterističan način. Štaviše, bivši zamenik ministra dodao je da će dokaze o svojoj nevinosti podneti sudskim vlastima. Takođe će tražiti zaštitu za sebe i članove porodice.

Tsipras je u svom obraćanju parlamentu u utorak branio Papangelopoulosa i optužio premijera za kukavičluk jer nema hrabrosti da naredi istragu o mogućoj umešanosti Tsiprasa u ovaj slučaj.

Tsipras je optužio vladu ND za “svestan pokušaj kriminalizacije političkog života” i za “kukavičko traženje osvete” na Papangelopoulosu koji je pokazao “hrabrost da iznese slučaj Novartis na svetlo”.

Premijer Kyriakos Mitsotakis nije bio u mogućnosti da se obrati parlamentu jer je bio u službenoj poseti Kairu. Predstavljajući Novu demokratiju, portparol Spilios Livanos je rekao da je odluka da se formira posebna istražna komisija donesena od strane parlamenta a ne vlade. “To je čista parlamentarna procedura,” rekao je on./ibna