Slučajevi korupcije visokog profila na Kosovu ostaju nekažnjeni

Slučajevi korupcije visokog profila na Kosovu ostaju nekažnjeni

Slučajevi korupcije visokog profila na Kosovu ostaju nekažnjeni. To je rekao šef OEBS-a na Kosovu Jan Braathu na konferenciji pod nazivom „Borba protiv korupcije na visokom nivou“.

Prema ambasadoru OEBS-a, iako je Kosovo postiglo napredak u borbi protiv korupcije, kažnjavanje slučajeva korupcije i dalje ostaje izazov.

„Pozivam predstavnike agencija za sprovođenje zakona i pravosudnog sistema da daju prioritet složenim slučajevima koji se odnose na velike sume novca i imovine. Ovo su teški slučajevi, ali su važni za funkcionisanje institucija. Na kraju krajeva, ovo ima veze sa dobrim upravljanjem”, rekao je gospodin Braathu, ističući da je za rešavanje slučajeva visokog profila potrebna politička volja.

Predsednik Kosova, Hashim Thaci, koji je takođe prisustvovao ovoj konferenciji, rekao je da borba protiv korupcije mora biti glavni prioritet za sve institucije. On je pozvao državne institucije da analiziraju nalaze izveštaja američkog Stejt departmenta o teškoćama u borbi protiv korupcije.

Izveštaji međunarodnih institucija ukazuju da su nedovoljna transparentnost, slabe institucije i nizak nivo angažmana civilnog društva među glavnim izazovima sa kojima se Kosovo suočava u borbi protiv korupcije. / ibna /