Smanjenje primarnog cilja budžetskog viška prioritet za Atinu

Smanjenje primarnog cilja budžetskog viška prioritet za Atinu

Nakon sastanka sa predsednikom Emmanuelom Macronom održanim u četvrtak u Parizu grčki premijer Kyriacos Mitsotakis predstavio je, u intervjuu na francuskoj televiziji, svoj predlog za smanjenje primarnih ciljeva Grčke.

Kao deo širih planova ekonomske politike vlade Nove demokratije, Mitsotakis je naglasio potrebu da se primarni cilj budžetskog viška smanji sa 3,5% BDP-a, kako bi se podstakao rast. Ključno, prema grčkom premijeru, trebalo bi da bude promocija širokog plana reformi.

Mitsotakis i Macron su o tome razgovarali u četvrtak, a grčki premijer je izgledao optimistično u pogledu pregovora sa kolegama iz evrozone da ih nagovori da preispitaju primarni cilj viška, kada je zemlja već ponovo stekla poverenje u ekonomsku perspektivu.

„Mi to možemo, možemo smanjiti porez na poslovanje. Možemo početi od 2020. godine, smanjujući poreske stope sa 28% na 24%, možemo se boriti protiv grčke birokratije što je uvek problem … “, izjavio je Mitsotakis za France 24.

Analitičari ističu da se očekuje da će se grčka vlada obavezati na postizanje ciljeva od 3,5% primarnog budžetskog viška do 2021. Ipak, čini se da je odlučna da podstakne niže suficite, pozivajući se na povoljne uslove na tržištu obveznica i sveukupno poboljšanje grčke ekonomije.

Mitsotakis će nastaviti obilazak prestonica evrozone posetom Berlinu krajem avgusta, radi razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Želeći pokazati da će Atina biti prisutna u svim većim diskusijama širom EU, Mitsotakis želi da pokaže da su investicije, stabilnost i bezbednost njegovi glavni prioriteti.

Štaviše, grčki premijer je tokom izjava u Jelisejskoj palati uputio poziv francuskim vlasnicima preduzeća da ulažu u Grčku. “Grčka ima novu vladu koja je preduzetnička i to je dokazala akcijom, čineći veliki skok u ekonomskom razvoju”, rekao je Mitsotakis./ibna