Smenjena Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić

Smenjena Glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić

Glavna tužiteljka Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić smenjena je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

Ovo je konačna odluka u ovom predmetu, a VSTS je samo potvrdio prvostepenu odluku Disciplinske komisije. Drugostepenom odlukom odbijene su njene žalbe na prvu odluku, kao neosnovane, saopšteno je iz VSTS-a u četvrtak.

Odlukom će Tadić sa mesta glavnog tužioca biti premještena na mesto tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

VSTS podseća da je, odlučujući o disciplinskoj tužbi Kancelarije disciplinskog tužioca (ODC) protiv Gordane Tadić, prvostepena Disciplinska komisija utvrdila disciplinsku odgovornost glavnog tužioca “jer nije postupila po relevantnim odredbama automatskog Pravilnika o sistemu distribucije (TCMS) i Zaključku Saveta od 17. i 18. decembra 2014. godine, kojim VSTS BiH „upućuje glavne tužioce u BiH da obezbede dodeljivanje predmeta u njihovoj instituciji svim tužiocima putem TCMS-a“.

Takođe su naveli da „nije preduzela potrebne radnje da otkloni moguće tehničke prepreke za dodelivanje predmeta putem sistema automatskog odabira“, čime je počinila disciplinske prekršaje „nemara u izvršavanju službenih dužnosti“ i „nepoštovanja odluka, naloga ili zahteva Saveta iz neopravdanih razloga” Zakona o VSTV -u BiH.

„U tački b) navedene odluke stoji da je suprotno odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH, okrivljena propustila da pokrene postupak lične bezbednosne provere zaposlenih u Tužilaštvu BiH i nije postupila u skladu sa zaključkom VSTV -a BiH od 17. jula 2019. godine kojim se ‘obavezuju sve pravosudne institucije u BiH da hitno provedu sve obaveze i mere propisane Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH’, čime je učinjen disciplinski prekršaj nemara u izvršavanju službenih dužnosti i “nepostupanje u skladu s odlukama, nalozima ili zahtevima Saveta, iz neopravdanih razloga” Zakona o VSTS-u BiH,” dodaje se u saopštenju.

Tokom perioda žalbe na odluku, Tadić će nastaviti da obavlja dužnost glavnog tužioca.