Smrtna kazna zvanično izbačena iz Ustava Republike Srpske

Smrtna kazna zvanično izbačena iz Ustava Republike Srpske

Kancelarije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Sveta Evrope u Sarajevu pozdravljaju odluku koju je 4. oktobra 2019. godine doneo Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredeljenosti zajedničkim evropskim vrednostima. Ovo je u skladu i sa ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Saveta Evrope.

EU i Savet Evrope ponovno ističu snažno protivljenje smrtnoj kazni u bilo kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o osnovnim pravima.

“Podsećamo, visoka predstavnica EU-a za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Federica Mogherini, i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom sveta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje,” kaže se u saopštenju EU Delegacije u BiH.

Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović, izjavio je medijima da je dobro što je u Srpskoj zvanično ukinuta smrtna kazna, navodeći da je to moglo biti učinjeno pre više od deset godina kada su nadležne institucije Republike Srpske donele tu odluku, ali je njeno stupanje na snagu neopravdano blokirano.
“Što se nas tiče ovo pitanje nije ni trebalo da stigne do Ustavnog suda BiH jer je naše opredelenje bilo da Ustav bude usklađen sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda”, istakao je Kasipović.
On je podsetio da je i u izveštajima Evropske komisije o BiH, između ostalog, naglašavano da je potrebno ukinuti odredbu o smrtnoj kazni u Ustavu Republike Srpske, te da je važno da ona nije primenjivana, iako je faktički bila na snazi.
“U Republici Srpskoj nikada nije izrečena smrtna kazna i to pokazuje odgovornost našeg društva i opredeljenost za zaštitu ljudskih prava i ispunjavanje međunarodnih normi. Iako nikada nije unesena u naš Krivični zakon, a samim tim ni primenjena, ova ustavna odredba predstavljala je prepreku za usaglašavanje pravnih propisa sa evropskim zakonodavstvima”, zaključio je Kasipović.
U “Službenom glasniku BiH” u petak, 1. novembra, objavljena je odluka Ustavnog suda BiH koji je 4. oktobra 2019. godine na zahtev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda Republike Srpske ukinuo član 11 stav 2 Ustava Srpske koji je omogućavao izricanje smrtne kazne, te zvanično stupila na snagu.

Ustavni sud je utvrdio da taj član nije u skladu sa Ustavom BiH i Protokolom uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Narodna skupština Republike Srpske je još 2009. godine usvojila amandman kojim bi bio brisan sporni član Ustava, ali on nije stupio na snagu jer su delegati u Klubu bošnjačkog naroda u Veću naroda Srpske glasali protiv.

Apsurdno je da je, nakon godina otpora, Klub Bošnjaka u Veću naroda podneo tužbu Ustavnom sudu BiH sa zahtevom da se u ovom entitetu ukine smrtna kazna./ibna