Snažna poruka Majka Pompea u vezi sa Varošom i podrška dvozonskoj federaciji

Snažna poruka Majka Pompea u vezi sa Varošom i podrška dvozonskoj federaciji

Autor: Michalis Michael

Državni sekretar SAD Mike Pompeo ponovio je svome kiparskom kolegi Nicosu Christodoulidesu uveravanja da će SAD jasno reći Turskoj da sve strane moraju poštovati rezolucije 550 i 789 o Varoši, navodi se u izveštaju agencije CNA iz SAD.

Dobro obavešteni izvori iz Washingtona kažu da je, u odgovoru na pismo kiparskog ministra spoljnih poslova od 13. septembra, Pompeo naveo da SAD dele zabrinutost Kipra da bilo koja jednostrana akcija na otvaranju Varoše ili njeno naseljavanje ljudima koji nisu tu ranije stanovali, neće biti od pomoći kada se govori o nastavku razgovora o ovom naselju, te da bi to bilo u suprotnosti sa rezolucijama 550 i 789 Saveta Bezbednosti UN.

“SAD očekuju da sve strane poštuju ove rezolucije, i da se ta poruka jasno i glasno pošalje Turskoj,” kaže Pompeo u pismu, prema istom izvoru.

U istoj izjavi, državni sekretar SAD ponavlja opredelenje SAD za formiranje dvozonske federacije dve zajednice. Navodi se da SAD nastavljaju da ohrabruju sve strane da se uzdrže od ponašanja ili retorike koja bi mogla da podigne tenzije u regionu, te poziva strane da preduzmu značajne korake za uspostavljanje bolje saradnje između dve zajednice na ostrvu. “SAD veruju da bi dvozonska federacije dve zajednice bila najbolja šansa da narod na Kipru dobije mnogo mirniju i prosperitetniju budućnost”.

Kasno večeras, Christodoulides će, zajedno sa kolegama iz EU, prisustvovati večeri koju organizuje Mike Pompeo dok će kasnije imati priliku da razgovara sa državnim podsekretarom SAD za evropska pitanja Philipom Reekerom./ibna