Snažna reakcija Nove demokratije na izborne amandmane Ministarstva unutrašnjih poslova

Snažna reakcija Nove demokratije na izborne amandmane Ministarstva unutrašnjih poslova

Glavna opoziciona stranka Nova demokratija snažno je reagovala u sredu na amandman koji je Ciprasova administracija progurala u parlamentu, a koji  omogućava poslanicima da se kandiduju za poslanička mesta u Evropskom parlamentu, bez odustajanja od mesta u grčkom Parlamentu.

Opozicione stranke, uključujući i desničarsku Novu demokratiju, nazvale su amandman – koji je bio sastavni deo predloga zakona iz Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se prvenstveno fokusira na rodnu ravnopravnost – “fotografski”. Smatra se da će konkretna odredba omogućiti poslanicima koji podržavaju vladu SIRIZE da se kandiduju za mesto u Evropskom parlamentu a da ne podnesu ostavku, što bi ugrozilo tanku vladinu većinu.

Ranije ove sedmice Kiriakos Micotakis nazvao je odredbu “Kountoura amandmanom”, navodeći da će ministar kulture koristiti novi zakon da bi ostao poslanik ali i da bude uključen u evropsku izbornu listu SIRIZA. Lokalni mediji su u sredu nagovestili da je poslanik Spiros Danelis – koji je nedavno napustio stranku Potami i podržao Ciprasovu vladu u glasanju o poverenju – takođe zainteresovan za odlazak u Brisel kao član Evropskog parlamenta.

Kao rezultat toga, tri kandidata za Evropski parlament iz Nove demokratije najavili su da će podneti ostavke kao članovi grčkog parlamenta jer učestvuju u kampanji za majske Evro-ozbore. Naime, lider evropske izborne liste Nove demokratije, Vangelis Meimarakis, i poslanici, Katerina Markou i Anna Michele Asimakopoulou, objavili su da će podneti ostavke u znak protesta zbog amandmana vlade.

Meimarakis – bivši lider Nove demokratije – rekao je saradnicima da je ovo “stvar principa”, odbijajući da koristi pravo protiv kojeg je prvobitno glasao. Slično tome, Asimakopoulou je rekla da će “poštovati vrednosti i principe” koje je uvek sledila u politici.

Glavna opoziciona stranka osudila je uvođenje onoga što naziva “zakonodavstvom u poslednjem trenutku” uoči ovogodišnjih evropskih, lokalnih i opštih izbora. Nova demokratija tvrdila je ove sedmice da vladajuća SIRIZA “koristi trikove” da utiče na izbore.