Snažne reakcije iz Turske

Snažne reakcije iz Turske

Sastanak Trump-Erdogan stavljen je na čekanje

Reakcije Ankare na rezoluciju koju je usvojio Predstavnički dom Sjedinjenih Država su intenzivne, a turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu optužio je SAD da je ovo odgovor na operaciju Mirovno proleće.

„Oni koji su videli kako im se planovi ruše, pokrenuli su račune koji su odavno zaboravljeni. Onaj ko misli da se može osvetiti na ovaj način je pogrešio. Za nas ova sramotna odluka onih koji mešaju politiku sa istorijom jednostavno ne postoji,” objavio je Čavušoglu na Tviteru.

Erdogan je istovremeno rekao novinarima da još nije odlučio hoće li se 13. novembra sastati sa Trumpom. “Još uvijek imam neke sumnje”, rekao je on.

„Odbijamo ovu odluku. Ne postoji pravni ili istorijski osnov za ovu odluku koja je donesena u vezi sa unutarpolitičkim interesima,” saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.

U isto vreme, američki ambasador u Turskoj pozvan je da objasni odluke Predstavničkog doma i odluke da se pozove na sankcije protiv Turske.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan opisao je rezoluciju kongresa kao “bezvrednu” i izjavio da je “optužba za genocid najveća uvreda za naš narod. Obraćam se američkoj javnosti i ostatku sveta – ova odluka je beskorisna; mi to ne prznajemo“.

Napao je SAD oštrim rečima, nakon što je naglasio da “zemlja u čijoj se istoriji mogu pronaći genocidni elementi, pored kolonijalne eksploatacije i ropstva, nema pravo da govori ili propoveda”.

Turski predsednik govorio je o odluci o raseljavanju Jermena i negirao optužbu za genocid.

Turski parlament u sredu je osudio rezoluciju američkog Predstavničkog doma koja je priznala “jermenski genocid”, kao i predlog zakona kojim se podržavaju sankcije protiv Turske.

“Velika narodna skupština Turske osuđuje i sa žalošću odbacuje usvajanje disertacije američkog Predstavničkog doma o takozvanom genocidu nad Jermenima i njeno pretvaranje u odluku uprkos prigovorima nekih mudrih i savesnih članova”, kaže se u rezoluciji turskog Parlamenta.

Rezoluciju su podneli lideri vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), opozicione Narodne stranke (CHP), Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) i Dobre partije (IYI).

Turski predsednik je u govoru pred parlamentarnom grupom svoje stranke rekao da bi Turska, ako bude potrebno, mogla proširiti zonu bezbednosti unutar Sirije. Istovremeno je optužio evropske zemlje da podržavaju terorizam.

„Obraćam se zemljama koje podržavaju terorističke organizacije i posebno zemljama Evrope. Niste u pravu. Zmija terorizma kojom se sada hranite, vratit će se i ugristi vas. Shvatićete svoju grešku kada bombaši napadnu vaše ulice, kada će svuda biti smrt od terorističkog oružja a vandali će sve spaliti i opljačkati“. / ibna