Socijalni radnici na godišnjem skupu u Banja Luci ukazali su na važnost međuljudskih odnosa

Socijalni radnici na godišnjem skupu u Banja Luci ukazali su na važnost međuljudskih odnosa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Misija OSCE u Bosni i Hercegovini i Savez udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske pružili su podršku Uniji studenata socijalnog rada i Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci u organizaciji događaja pod nazivom „Promocija važnosti ljudskih odnosa“ koji je održan danas u Banjaluci.

Šef banjalučkog Ureda Misije OSCE-a u BiH, Dmitry Iordanidi, naglasio je važnost uloge socijalnih radnika u zajednici.

„Bosni i Hercegovini su potrebni kvalifikovani socijalni radnici i sistem socijalne zaštite koji će osigurati društvenu stabilnost tako što će omogućiti najugroženijim članovima društva pristup uslugama koje su potrebne za održavanje adekvatnog životnog standarda“.

Događaj koji je okupio 200 učesnika bio je usmjeren na ulogu socijalnih radnika, s posebnim naglaskom na njihove potrebe i izazove, kao i na metode pomoći, nadzor i najbolje primjere iz prakse. Tokom skupa najavljen je i specijalni izvještaj Institucije ombudsmana/ombudsmena za ljudska prava BiH.

„Kako bi naši građani dobili najkvalitetnije usluge, važno je ulagati u ljudske resurse, tj. u one zaposlene u institucijama socijalne zaštite i u nevladinom sektoru koji pružaju socijalnu pomoć, kao i osigurati im bolju i visoko kvalitetnu edukaciju“, istakla je Sandra Dobrijević Šipka, potpredsjednica Saveza udruženja stručnih radnika socijalnih djelatnosti iz Republike Srpske.

Tamara Gaćanović, predsednica Saveza studenata socijalnog rada, rekla je da je u prethodnim godinama fokus bio na spoljašnjim uzrocima niskog statusa socijalnih radnika, ali je ove godine pažnja posvećena njihovoj samozastupanju i eliminisanju njihove degradacije u BiH društvu.

„Veliki izazov je činjenica da su socijalni radnici umorni i iscrpljeni zbog suočavanja s važnijim problemima na koje svakodnevno nailaze, kao što je borba za život korisnika njihovih usluga“, izjavila je Gaćanović.

Misija OSCE-a u BiH, kako se navodi u saopštenju, nastavlja pružati podršku unapređenju kapaciteta stručnih radnika koji pružaju usluge socijalne zaštite kako bi se povećao domet i efektivnost njihovih usluga te njihova sposobnost zagovaranja potrebnih izmjena politika rada.