Sofija odlučna da blokira Severnu Makedoniju, Skoplje odlučno da traži rešenje do poslednjeg trenutka

Sofija odlučna da blokira Severnu Makedoniju, Skoplje odlučno da traži rešenje do poslednjeg trenutka

Bugarska ostaje čvrsta u svom stavu o evropskim integracijama Severne Makedonije i ne dozvoljava odobravanje pregovaračkog okvira, koji će otvoriti put za održavanje prve međuvladine konferencije i početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji. EU. Sofija će sigurno blokirati odluku o započinjanju pregovora na sastanku Saveta EU u utorak. Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva rekla je da Bugarska u ovoj fazi ne može reći „da“ Severnoj Makedoniji. Skoplje zvanično potvrđuje da su šanse za promenu stava Sofije male, ali da bi rešenje moglo da se pronađe čak i u poslednjem trenutku.

Premijer Zoran Zaev rekao je juče da nikada ne gubi nadu jer je odgovornost političara velika, upozoravajući da bi takva odluka Sofije mogla prouzrokovati ispoljavanje negativnih događaja na obe strane.

„Spreman sam i pripremio sam makedonski narod za moguću blokadu i mogući veto. To je vrlo verovatno. Ako kažete koliki procenat, to je izvesnije nego da imate pozitivan rezultat. Ali i dalje nikad ne gubim nadu, jer je velika odgovornost na političarima. Iako je GΑC u 17, ima vremena do decembra, dok je kraj decembra prilika za prvu međuvladinu konferenciju“, izjavio je Zaev.

Očekuje odgovornost i, kako je rekao, znak prijateljstva s bugarske strane jer “oni ovde imaju prijatelje”.

„Ako se pošalje negativna poruka, svi znamo zašto je nepoželjna. To nam nije potrebno, treba nam prijateljstvo, ruka pomoći da zajedno koračamo evropskim putem“, rekao je Zaev.

Izrazio je nadu da će, kako je rekao, prijateljska Bugarska ostati u duhu prijateljstva.

„Ako nisu zadovoljni ispunjenjem sporazuma, imaju priliku da odbiju ili blokiraju 130 puta u 34 poglavlja, jer su sporazum sa Grčkom i sporazum sa Bugarskom sastavni deo pregovaračkog okvira. To su međunarodni ugovori koji imaju sopstvenu primenu. Još jednom napominjem, ovo potvrđuje i bugarska strana, da smo se odlučili za pet istorijskih ličnosti, tri istorijska perioda, spremni smo da ih prihvatimo i započnemo sa primenom u knjigama sa obe strane, Severne Makedonije i Bugarske,” rekao je premijer.

Zaev je uveren da se pozitivnim odlukama grade prijateljstva, a negativnim gorčina.

„Niko ne bi trebalo da razdvaja te dve nacije, već da ih zbliži. To je istorijski poziv političarima i nama, političarima Severne Makedonije i Bugarske. Dva naroda imaju zajedničku istoriju, zajedničku prošlost. Danas su se narodi Severne Makedonije i Bugarske razvili iz ove zajedničke istorije i prošlosti. Iz slovenske grupe jezika Juga nastala su dva jezika – Bugarske i Severne Makedonije. Zašto nije dovoljno? Kako može biti zajedničko, a biti bugarsko? Ili da bude zajedničko, i da bude makedonsko? Zajedničko je zajedničko. Ili zajedno ili uopšte moramo naći rešenja. Odgovornost ostaje na političarima za sve odluke koje donosimo. Ako su pozitivni, istorija će biti napisana zlatnim i pozitivnim slovima; ako su negativni, zabeležiće gorčinu.

Ljudi Severne Makedonije, naglasio je, nikada neće staviti veto bugarskom narodu, jer ga smatraju bratskim narodom s kojim moraju da se pomažu.

Severno-makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani takođe se nada da će održavanje Saveta EU približiti stavove. Ova dva dana, kaže Osmani, odražavaju sporaazum koji smo sklopili i imaće implikacije na naše odnose, regionalna pitanja i kredibilitet EU.

„Naša politika je da ćemo raditi do poslednjeg trenutka kako bismo doneli pozitivnu odluku na Savetu za opšte poslove. Mi nemamo alternativu evropskoj agendi. Ne mogu da kažem kakav će biti rezultat. Očigledno je da se u Republici Bugarskoj sve više raspravlja o neprihvatanju okvira, ali nastavićemo da radimo, da razgovaramo ne samo sa Republikom Bugarskom, već i sa svim državama članicama, jer mi nemamo alternativu evropskom kursu”, rekao je Osmani.

Prema njegovim rečima, očigledno je da postoje razlike, koje u ovom „balonu“ dnevne politike i osećanja izgledaju nepremostive, ali ove razlike nemaju nikakve veze sa pregovaračkim procesom.

„Ove razlike nemaju nikakve veze sa prvom međuvladinom konferencijom, niti sa bilateralnim odnosima, poglavljem o vladavini zakona, otvaranjem poglavlja o životnoj sredini. Pregovarački proces nije ništa drugo do tehnička pomoć Evropske unije zemlji kandidatu, kako bi mogla da napreduje, ima vladavinu zakona, bolje okruženje i bolje trgovačke odnose. Apsolutno nijedno pitanje ne bi trebalo da bude prepreka koja će sprečiti zemlju da napreduje po tim pitanjima koja imaju zajedničke evropske vrednosti“, istakao je on.

U međuvremenu, njegova bugarska koleginica Ekaterina Zaharieva kaže da je Bugarska rekla “ne” započinjanju pregovora za sada i da se protivi pridruživanju Severne Makedonije EU. Sofija veruje da Skoplje trenutno nije spremno i da se ne kvalifikuje za početak pregovora.

Zaharieva tvrdi da se Bugarska uvek dobro ponašala prema Severnoj Makedoniji, u svim teškim vremenima do sada, pružila je ruku i činiće to i ubuduće. Potpuna odgovornost za problem leži na severnoj Makedoniji.

„Skoplje ne sprovodi Sporazum o dobrosusedstvu i nastavlja da mrzi Sofiju, tako da Bugarska u ovoj fazi ne može da kaže „da“. Niko ne dovodi u pitanje njihovo pravo na samoopredeljenje i da svoj jezik nazivaju kako hoće, ali se ne slažemo da se ovo pravo na samoopredeljenje zasniva na mržnji, krađi istorije i poricanju Bugarske i bugarskog jezika. Kako idu, počeće da negiraju postojanje bugarske nacije“, rekla je Zaharieva za bugarsku televiziju BNT.

Na vanrednoj onlajn konferenciji u petak, bugarska vlada je potvrdila zvanični stav Sofije o pregovaračkom okviru za pristupanje Severne Makedonije i Albanije EU, o čemu će se raspravljati na sastanku Saveta za opšte poslove 17. novembra.

„Bugarska je jedan od najjačih predstavnika procesa proširenja Evropske unije. Naša zemlja je to pitanje stavila na dnevni red EU tokom predsedavanja Evropskim savetom 2018. Evropska perspektiva je najsnažnija motivacija za prelazak na demokratsko upravljanje i tržišnu ekonomiju na zapadnom Balkanu“, navodi se u kratkoj izjavi sa sednice vlade, bez objavljivanja dodatnih detalja.

Na poslednjem sastanku ambasadora EU 6. novembra, Bugarska se usprotivila odobravanju pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju. Sofija je obavestila Brisel da nije u stanju da prihvati predloženi pregovarački okvir i prateći nacrt deklaracije, uz obrazloženje da nisu pružili potrebne garancije za ispunjavanje bugarskih uslova. Bugarska ima primedbe na neprovođenje Sporazuma o dobrosusedstvu, na istorijska pitanja, ali i na jezik i identitet Severne Makedonije.

Savet EU za opšte poslove, koji bi trebalo da odobri pregovarački okvir, prvobitno je bio zakazan za 10. novembar, ali je odložen za 17. novembar, dajući Skoplju, Sofiji i nemačkom predsedništvu dodatno vreme za postizanje kompromisa u obostrano prihvatljivom sporazumu, koji uklonio bi bugarske prepreke. / ibna