Sofija upozorava Skoplje: nema “bugarskih fašističkih okupatora”

Sofija upozorava Skoplje: nema “bugarskih fašističkih okupatora”

Bugarska zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova Ekaterna Zaharieva saopštila je danas neke od uslova koje Sofija stavlja pred Skoplje da bi podržala Republiku Severnu Makedoniju u dobijanju datuma za pregovore o članstvu  Evropskoj Uniji.

Tri tačke koje se tiču raznih istorijskih perioda a osetljive su već decenijama, ostaće takve.

Bugarski zahtevi uključuju ukidanje bilo kakvih zahteva Severne Makedonije prema makedonskoj nacionalnoj manjini u Bugarskoj.

Drugo je uklanjanje svih znakova koji imaju antibugarski stav, kao oni koji ukazuju na “bugarske fašističke okupatore”.

Kao deo tadašnje Jugoslavije današnja Severna Makedonija je bila pod bugarskom upravom u vreme kada je ova bila deo Hitlerove osovine. Pod tom administracijom, više od 11 000 Jevreja je deportovano u takozvanu “novu zemlju” i likvidirani su u masovim egzekucijama u nacističkom kampu smrti Treblinka.

Bugarska takođe poziva na zaustavljanje govora mržnje i anti-bugarsku kampanju u organizacijama koje podržava država i u medijima u Severnoj Makedoniji.

Sofija traži i konsenzus o istorijskoj ličnosti Goce Delčevu te o Ilindenskom ustanku.

Bugarska želi jasno opredelenje o tome kada će teme iz udžbenika istorije biti dogovorene na Zajedničkoj ekspertskoj komisiji za pitanja istorije i obrazovanja između Bugarske i Severne Makedonije.

“Podržaćemo otvaranje pregovora sa EU ali sa jasnim uključenjem ovih uslova u okvir pregovora. To su takođe uslovi za pristupanje,” rekla je Zaharieva.

Odnosi između Bugarske i Severne Makedonije su postali opušteniji nakon što su obe zemlje ratifikovale ugovore o dobrosusedstvu. Kasnije su, međutim, tenzije ponovo isplivale na površinu na pitanjima zajedničke istorije, i Bugarski političari su naglasili da podrška ove zemlje Severnoj Makedoniji za evroatlantske integracije nije bezuslovna./ibna