back to top
NaslovnicaRegionŠOKANTNA ISPOVEST MILANA KOJI SE NAKON 11 GODINA VRATIO IZ NEMAČKE: Zemlja...

ŠOKANTNA ISPOVEST MILANA KOJI SE NAKON 11 GODINA VRATIO IZ NEMAČKE: Zemlja u haosu, mnogo naših ljudi, ali penzija im nije dovoljna za život

Prošle godine u Nemačku se doselilo manje stranaca nego prethodnih godina!

Prvi put je i broj Hrvata koji su se doselili manji od broja Hrvata koji su se iz Nemačke vratili kući. Među povratnicima iz Nemačke je i Milan koji se nakon punih 11 godina preselio porodicu i građevinsku firmu u rodni Imotski.

Definitivno je konačno, nedostaje mi Hrvatska, Imotski, Zagreb… Želim sada da budem tu. Nije se toliko Hrvatska popravila koliko je Nemačka u kolapsu, plate su porasle za 10 do 15 posto, a sve je abnormalno poskupelo – kaže Milan Katanušić za RTL.

Milan navodi da ima dosta Hrvata u Nemačkoj, ali mnogi ne mogu da žive tamo od nemačke penzije.

Ovde im je malo lakše – kaže Katanušić.

- Advertisement -

Među Hrvatima u Nemačkoj je i Marija iz Zagreba koja u Minhenu živi već 10 godina, a planira tamo i da ostane. Marija je pored svog posla razvila sa koleginicama mobilnu aplikaciju sa savetima za one koji dolaze.

Završila sam fakultet u Nemačkoj, osnovala porodicu, pokrenula dva posla. Da me je neko pre 10 godina pitao gde ću biti ne bih mogla da kažem sa sigurnošću da je to Nemačka – kaže Marija Šimić.

Hrvatski RTL navodi da se prošle godine, prvi put od ulaska Hrvatske u EU, više hrvatskih državljana iselilo iz Nemačke nego što se doselilo. Tako su se prošle godine u Nemačku doselila 20.604 hrvatska državljana što je najmanji broj od 2013. godine kad je Hrvatska primljena u EU. Prošle godine se iz Nemačke iselio 24.241 hrvatski državljanin. Ukupno je krajem 2023. u Nemačkoj živelo 434.035 hrvatskih državljana.

Isti trend se primećuje i kod ostalih novijih članica EU poput Rumunije i Bugarske kod kojih je broj migranata u Nemačku poslednjih pet godina u stalnom padu. Istovremeno je u laganom porastu broj useljenika sa Kosova i iz Severne Makedonije.

Značajan porast se beleži kod useljenika iz Sirije, Avganistana i Turske pri čemu se ne radi o radnoj migraciji, poput žitelja zemalja Zapadnog Balkana, nego o podnosiocima zahteva za azil.

Radnici nemačkog automobilskog giganta BBS, podsetimo, prema navodima lokalnih medija, nisu primili plate od maja, a kompanija se sada nalazi na korak do stečaja.

- Advertisement -

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

Kurir

Izvor: ( biznis.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave