back to top
NaslovnicaHronikaŠOKANTNA ODBRANA KAPETANA ŽELJKA KOJI JE PREVOZIO 5 TONA KOKAINA! Detalji optužnice...

ŠOKANTNA ODBRANA KAPETANA ŽELJKA KOJI JE PREVOZIO 5 TONA KOKAINA! Detalji optužnice protiv “balkanskog kartela”: Droga sa logom Drine

Kriminalnoj grupi ‘balkanski kartel’, kojoj pripadaju Miroslav Starčević, Mladen Lazarević, Radisav Ralović, Milovan Zdravković, Zoran Jakšić, Ljubiša Lindo, Vladan Soldo i ostali optuženi, trenutno se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu.

Evo detalja optužnice protiv grupe gdje je opisan način funkcionisanja, zajedno s informacijama o otkriću 5.108 kilograma kokaina na Arubi, namijenjenog evropskom tržištu droge.

Kriminalna grupa optužuje se da je, od decembra 2019. do februara 2020. godine, švercali kokain s prekookeanskim brodovima na području Južne Amerike, Arube, Grčke, Zapadne Evrope i Srbije.

- Advertisement -

Optužnica detaljno opisuje pošiljku kokaina koja je zaplijenjena 2020. godine na Arubi, a iza nje stoji ‘balkanski kartel’. Obalska straža Kariba na Arubi presrela je 24. februara 2020. godine brod ‘Aresa’ i nakon temeljne pretrage zaplijenila 211 vreća s kokainom, ukupne težine 5.108 kilograma.

Kapetan nije znao za koga radi prilikom hapšenja cijele posade broda, svi crnogorski državljani – Željko D, Tripo B, Andrija M, Mihailo Đ, Vidoje L, Vasko R, Nikola M, Dragoljub Ž, Zoran G, Nikola M, Dragan M.

Kapetan broda, Željko D., uglavnom je odbijao odgovarati na postavljena pitanja nakon hapšenja. Međutim, izjavio je da je uposlen kao kapetan na brodu ‘Aresa’ i primao informacije o lukama koje je trebao posjetiti od vlasnika broda te informacije o teretu od operativnog odjela. Tvrdio je da teret sadrži staro željezo i da je stalno komunicirao s osobom čije ime, kako je rekao policiji, zaboravio.

Nije imao informacije o zaplijenjenom kokainu, ali je detaljno opisao putanju broda – ukrcao se u Las Palmasu na Majorki, pristao u dvije luke u Senegalu, isplovio za Brazil, zatim u Venecuelu gdje je utovareno željezo. Tijekom plovidbe, primio je instrukcije za opskrbu gorivom na otoku Kurasai ili Arubi, te mu nije bilo dopušteno pristanak, pa je kružio 24 sata.

Istaknuo je da je održavao kontakt s vlasnikom broda putem telefona i da se zove Sergej. Naknadno je rekao na saslušanju da je posao kapetana dobio preko interneta, putem natječaja koje je raspisala tvrtka čiji se naziv, kako je rekao, ‘ne sjeća’.

- Advertisement -

Prema optužnici, dio kompletnog zaplijenjenog kokaina na Arubi nabavljen je od osobe koja se predstavljala kao ‘Patron’ na Skaju. Njegova prava identifikacija nije poznata, a radi se o količini od 3.020 paketa droge, od kojih je dio imao logo ‘Drina’.

Među organizatorima grupe koja je stajala iza zaplijenjene pošiljke na Arubi nalaze se optuženi Starčević, Lazarević, višestruko uhićeni Lindo, ali i vođe klana ‘Amerika’ Zoran Jakšić te vođa kavačana Radoje Zvicer.

Jakšića su označavali kao ‘Visoki’ ili ‘General’ u prepiskama. Poruke s Skaja nedvosmisleno pokazuju koliki utjecaj ima na pripadnike kriminalne grupe.

Poznatu pokušaju bijega iz zatvora, narko-bos Zoran Jakšić dobro je poznat ne samo domaćoj, već i svjetskoj javnosti.

Jakšić je 2021. godine pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina. Policija ga je uhvatila na djelu, dok je dogovarao kupovinu ‘dvije, tri tone’ kokaina za slanje u Evropu.

Šira javnost ga pamti po spektakularnom pokušaju bijega iz zatvora. Policija u Peruu otkrila je 2020. godine podzemni tunel dug oko 200 metara koji nije bio do kraja završen. U tunel se ulazilo kroz radionicu za popravak vozila, a trebao je završiti u dijelu zatvora s najmanjim osiguranjem. Peruanska policija ubrzo je otkrila da je Jakšić bio korisnik tunela za bijeg.
Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

PLATIO JE 290.000 EVRA ZA POVEĆANJE POLNOG ORGANA: “Iskusio sam strašne bolove, nijedna djevojka nije željela biti sa mnom”

Velika muka: Kako muškarcima "operacije penisa" pretvaraju život u agoniju Od kada je sveta i...

SAMO SAM JEDNO PITAO – Meštanin sela gdje je likvidiran Hajrizi susreo se OČI U OČI SA UBICOM: Tada sam samo čuo rafale.. (VIDEO)

Dragoljub M., meštani Trbušnice otkrio je detalje susreta sa Albancem Fatonom Hajrizijem koji je...

ŠAMPION PROTIV DEBITANTA NA POČETKU SEZONE: Gdje pratiti direktni prenos meča Crvena zvezda – Jedinstvo Ub

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju ekipu Jedinstva sa Uba u prvom kolu novog šampionata Superlige...