Soreca: Izbori u Albaniji prošli test EU!

Soreca: Izbori u Albaniji prošli test EU!

Parlamentarni izbori bili su test koji je Albanija uspešno prošla, izjavio je ambasador EU u ovoj zemlji Luigi Soreca, rekavši da su ispunjeni svi uslovi za održavanje Međuvladine konferencije, na kojoj se očekuje donošenje odluke o zvaničnom otvaranju pregovora.

„Što se tiče Evropske unije, možemo reći da je Albanija ispunila sve uslove za održavanje Međuvladine konferencije. Države članice će doneti odluku u narednim nedeljama, mislimo da je došlo vreme da se donese ova odluka i nastavljamo da verujemo da EU nije kompletna bez zapadnog Balkana. Soreca je citirao izveštaj OEBS-a / ODIHR-a, rekavši da je 25. april protekao mirno, dok bi nepravilnosti koje je opozicija navela trebale biti prosleđene institucijama.

„Smatrali smo izborni dan ispitom, odnosno to kako će proteći izborni dan, a zapravo je preliminarni izveštaj OEBS-a / ODIHR-a jasno stavio do znanja: izborni dan je protekao mirno, bez problema. Dakle, za nas je test bio taj dan. Bilo je veoma važno kako će se primenjivati Izborni zakon. Što se tiče opozicije, rekao sam i ponoviću da se sve nepravilnosti moraju rešavati institucionalno“, rekao je Soreca.

Soreca je ove političke komentare dao u Permetiju, gde je bio deo turneje „Nedelja Evrope“. Posetio je sajam sa lokalnim omladinskim radovima, zanatskim proizvodima i sastao se sa lokalnim zvaničnicima. / Ibna