Soreca: Pregvorački okvir za Albaniju je prihvaćen

Soreca: Pregvorački okvir za Albaniju je prihvaćen

Ambasador EU u Albaniji Luigi Soreca, u intervjuu za Deutsche Welle, komentarisao je postupak započinjanja pregovora za Albaniju. Upitan o organizaciji prve međuvladine konferencije EU-Albanija, Soreca je rekao da su „tekst pregovaračkog okvira za Albaniju prihvatili svi“.

„Mislim da je Generalno veće poslalo vrlo snažnu poruku da se rad mora nastaviti za obe zemlje do poslednjeg dana mandata nemačkog predsedavanja. I za Albaniju i za Severnu Makedoniju, države članice su spremne da usvoje ono što nazivamo pregovaračkim okvirom. To su pravila igre za obe zemlje u narednih nekoliko godina, dok ne počnu pregovori”, rekao je Soreca.

Kako je rekao, jedna od država članica je nažalost blokirala ovo odobrenje za Severnu Makedoniju, dok su tekst pregovaračkog okvira za Albaniju prihvatili svi.

„Stoga, ako se pronađe rešenje za bilateralni spor oko Severne Makedonije, tada se dva pregovaračka okvira mogu odobriti pre kraja godine. To je cilj nemačkog predsedavanja, to je cilj Evropske unije. Sazivanje Međuvladine konferencije je još jedno pitanje, i to je uslovljeno odobrenjem pregovaračkog okvira“, rekao je on.

Soreca je dodao da je “ispunjeno nekoliko uslova za sazivanje Međuvladine konferencije o Albaniji, kao što znate od marta ove godine”.

„Neke stvari treba još učiniti, i to je jasno; zbog toga kažem da je poruka da se rad mora nastaviti ‘. To je ono što je komesar Varhelyi rekao sekretaru Rothu na jučerašnjem sastanku ”, rekao je Soreca.

„Koji posao treba obaviti da biste nastavili?“ Prvo, kao što ste spomenuli, pitanje Ustavnog suda. Poslednjih nedelja nekoliko puta sam pozivao Savet za imenovanja sudija da ubrza rad na ocenjivanju i rangiranju kandidata na tri slobodna mesta. Takođe je pomenuta primena Izbornog zakona. Mislim da ovo pitanje ima dva podelementa, jedan je mišljenje Venecijanske komisije, koja će, kao što znate, biti objavljena 10. decembra i pomoći će da se razjasni pitanje oko kojeg postoje političke razlike između vlade i opozicije. To pitanje je pokrenuo predsednik, kao što znate”, rekao je Soreca.

„Sledi specifična primena Izbornog zakona s obzirom na izbore koji će se održati 25. aprila. Ovo je takođe važno u pogledu tehničkih priprema. Nedavno sam se sastao sa šefom Centralne izborne komisije i takođe mi je zadovoljstvo da najavim da su dva stručnjaka koje je Evropska unija obećala odobravajući Sporazum od 5. juna započeli saradnju sa Odborom za biometrijsku identifikaciju, što je jedan od vrlo važnih zaključaka sporazuma od 5. juna. Dakle, ove stvari treba razvijati, treba ih ubrzati. Da vidimo gde smo do kraja godine pred kraj nemačkog predsedavanja. I to je poruka koja dolazi sa jučerašnjeg sastanka, po mom mišljenju, i mi je u potpunosti podržavamo ”, rekao je.

Upitan o parlamentarnim izborima koji će se održati u aprilu 2021. godine i da li ova politička klima predstavlja još jednu kaznu za ovaj proces, Soreca je rekao, „Da, zaista, klima je nedavno porasla u smislu „temperature“, ali ovo je normalno, mislim , u bilo kojoj zemlji, pre izbora koji su toliko važni za Albaniju“.

„Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju objavljenom 6. oktobra navodi da se politički dijalog u zemlji mora obnoviti. To znači da će se, uoči izbora, nadamo se, stranke, iako će zasigurno slediti sopstvene političke interese, koji oličavaju naravno suštinu demokratije, takođe fokusirati na ono što ja nazivam zajedničkim minimalnim imeniteljem, u čemu se svi slažu – to je integracija u EU. Fokusirajmo se i osigurajmo da, kada je reč o članstvu u EU, svaka strana može pronaći način da pomogne Albaniji da napreduje. Naravno, podele su prirodne i u Albaniji je to definitivno trend, ali ja kao ambasador EU želim da pozovem sve da se fokusiraju na zajednički minimalni nazivnik, a to je članstvo u EU“, rekao je.

Soreca je dodao: „Reforma pravosuđa je veoma teška, složena je. Poznajem pravosuđe, znam šta znači promeniti način rada pravosuđa u nekoj zemlji. Veoma je blizu suvereniteta države. Potrebno je vreme, možda i više nego što sam očekivao. Sada nije vreme za retrogradnost, već za napredak i jačanje raspoloživih resursa kako bi se ubrzao tempo“. / ibna