Soreca: Ustavni sud je uslov za prvu međuvladinu konferenciju sa EU

Soreca: Ustavni sud je uslov za prvu međuvladinu konferenciju sa EU

Ambasador EU Luigi Soreca rekao je u televizijskom intervjuu da je Ustavni sud preduslov za prvu međuvladinu konferenciju Albanije sa EU.

„Albanija je vrlo blizu ispunjavanja svih uslova. Verujem da je najvažnija stvar koju hitno treba ukloniti sa liste popunjavanje mesta u Ustavnom sudu“, rekao je ambasador Soreca.

„Imati dva kandidata pre kraja godine preduslov je za održavanje prve međuvladine konferencije. Sve države članice i ambasada čekaju da se ovo dogodi, pa je jasno da je neophodno, hitno sarađivati sa Savetom za imenovanja u pravosuđu i svim ostalim vlastima kako bismo se potrudili da uhvatimo voz ka međuvladinoj konferenciji“, rekao je Soreca.

Ambasador je naglasio da „i dalje postoji mogućnost da, ukoliko se ispune uslovi vezani za Ustavni sud, države članice mogu da ocene napore koje je Albanija uložila i napore koje su do sada priznale u mnogim različitim oblastima, pa bi tako i dobila priliku da pozovu Nemačku da bude domaćin Konferencije “.

Govoreći o izbornoj reformi, Soreca je naglasio da je uslov Evropske komisije za izbore ispunjen sporazumom od 5. juna i povratkom amandmana na izborni zakon.

„Ovaj sporazum (od 5. juna), koji je kasnije izmenjen 23. jula, u stvari je ispunjavao uslove utvrđene i potvrđene zaključcima Saveta. To je zato što su to bile preporuke OEBS-a / ODIHR-a za izbornu administraciju, izborni proces. Morali su biti relevantni za izbornu administraciju, a to je već postignuto i sprovedeno sporazumom od 5. juna ”, rekao je Soreca.

„Sledeći korak, koji se odnosi na odluku većine da krene ka pitanjima izbornog sistema, nema nikakve veze sa odlukom donesenom 5. juna i vi vrlo dobro znate naš stav o tome. Mnogo puta smo izrazili žaljenje i zapravo sam ga izrazio i kada sam rekao da bismo želeli da se to dogodi sa istim kompromitujućim i pozitivnim duhom u ime Političkog saveta. Međutim, nakon tih izjava, pitanje je rešeno i ono što bi sada trebalo da usledi je sprovođenje izborne reforme od 5. juna“, naglasio je ambasador.

Fokusirajući se na reformu pravosuđa, Soreca je rekao da je to više nego neophodno, dodajući da je stvarni prioritet uspostavljanje institucija kao što su Ustavni sud i Vrhovni sud. / ibna